Boekenweek: wat leest Docent van het Jaar Marc Kramer?

Boekenweek! Goed moment om een boek te kopen. Maar welke? Vijf bekende RUG’ers geven hun ultieme leestip. Vandaag: Marc Kramer, Docent van het Jaar 2018.
Door Mella Fuchs

Marc Kramer moet bekennen dat de romans die hij in de vakantie leest, het niveau van Dan Brown nooit ontstijgen. Maar, zoals het een goede docent betaamt, is hij wél thuis in de vakliteratuur. Zijn lievelingsboek raadt hij dan ook alle studenten aan, ongeacht hun studierichting:

‘THINKING, FAST AND SLOW’, DANIEL KAHNEMAN

Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman deed veertig jaar onderzoek naar menselijk gedrag en schreef dat populairwetenschappelijk op. ‘Het boek heeft me heel veel inzicht gegeven in mezelf en in mensen in het algemeen’, zegt Kramer.

De kern van het boek draait om twee ‘personen’: de Econ (homo-economicus) en de Human (de homo sapiens). De Econ is de mens uit de theorieën: rationeel denkend en optimaliserend.

De Human is zoals we echt zijn, met al onze manieren van overleven en hoe we kiezen: niet zo rationeel. ‘En dat voel je ook wel aan, je weet dat je een soort ideaalbeeld aangeleerd krijgt en dat dat eigenlijk niet klopt, maar je hebt nog geen handvatten om die vermoedens te structureren. Dit boek biedt die wel. Het is een feest der herkenning.’

Discrepantie

‘Het boek leert je dat wanneer je een keuze maakt, bijvoorbeeld een vakantie naar Thailand, je die keuze ervaart. Maar als je er later op terugkijkt, doe je dat via je herinnering. Kahneman laat zien dat daar een grote discrepantie tussen zit. Het wachten op de vluchthaven, de hitte, de drukte… zo fantastisch was dat niet.’

‘Toch zeg je dat het de beste vakantie van je leven was. Het boek laat zien dat mensen suboptimale keuzes maken doordat ze op basis van hun herinnering vervolgkeuzes maken. Dus als ik nu vakanties ga plannen, denk ik wel even twee keer na of ik echt nog een keer naar Zuid-Afrika wil.’

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties