Bezemsteel Minerva in collectie Universiteitsmuseum

Bezemsteel Minerva in collectie Universiteitsmuseum

Minerva’s speer op het Academiegebouw bleek geen speer, maar een bezemsteel. Diezelfde houten steel is zaterdag, op de Dag van de Groninger Geschiedenis, te bewonderen in het Universiteitsmuseum.
Door Giulia Fabrizi
9 oktober om 9:24 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
oktober 9 at 9:24 AM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

Mathematica zonder passer, Historia zonder ganzenveer en Minerva met een bezemsteel in plaats van een speer. Het was even schrikken toen bouwkundige René Bosscher, die zich bezighoudt met de historische gebouwen van de RUG, er tijdens de renovatie van de gevel van het Academiegebouw achter kwam dat enkele zandstenen beelden geen ornament meer hebben.

‘Maar het is ook een leuk verhaal dat we over honderd jaar nog steeds leuk vinden’, zegt Arjen Dijkstra, hoofd van het Universiteitsmuseum. Tijdens een eerdere renovatie van de gevel in 2000 ontdekten werklieden een holte in Minerva’s hand. Portiers droegen daarop een bezemsteel aan, die vervolgens bijna twintig jaar doorging voor de speer.

Bladgoud

‘Het verhaal spreekt tot de verbeelding en past wat dat betreft uitstekend in onze collectie’, licht Dijkstra toe. Daarom liet hij de steel uit de handen van de Griekse godin halen. ‘Bij nadere inspectie bleek zelfs dat het metaal dat gebruikt is voor de punt niet bespoten is met goudverf, maar met echt bladgoud is bewerkt.’

Het is volgens Dijkstra niet meer dan logisch dat de steel wordt opgenomen in de vaste collectie van het Universiteitsmuseum als onderdeel van de universiteitsgeschiedenis. Hoe lang het duurt voor de steel klaar is voor een vaste tentoonstelling, weet Dijkstra niet. ‘Hij is wat aan het vergaan en flink vermolmd. Als we hem houden, moeten we er eerst goed voor zorgen.’

Fascinerend

Maar voor de speer in de binnenkamers van het museum terecht komt, mag het publiek hem bekijken. ‘Mensen vinden het fascinerend. We hebben de bezemsteel al een paar keer laten zien’, zegt Dijkstra. Daarom is de speer aanstaande zaterdag, op de Dag van de Groninger Geschiedenis, te zien in een vitrine in het Universiteitsmuseum.

Ondertussen blijven de beelden op de gevel van het Academiegebouw met lege handen achter. Volgens Dijkstra wordt nog gezocht naar een oplossing voor de missende ornamenten. ‘We weten nog niet hoe en wanneer de missende delen vervangen zullen worden.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties