Ornamenten Academiegebouw spoorloos verdwenen

Archieffoto van Minerva met de originele speer

Minerva houdt een bezemsteel vast

Ornamenten Academiegebouw spoorloos verdwenen

De zandstenen beelden op het Academiegebouw hebben flink te lijden gehad van oudere renovatieklussen. Niet alleen werd de speer van Minerva vervangen door een bezemsteel, ook andere ornamenten blijken spoorloos verdwenen.
Door Christien Boomsma
16 september om 12:17 uur.
Laatst gewijzigd op 22 november 2020
om 16:17 uur.
september 16 at 12:17 PM.
Last modified on november 22, 2020
at 16:17 PM.

Bouwkundige René Bosscher, die zich bezighoudt met de historische gebouwen van de RUG, ontdekte de verdwijning tijdens het inspecteren van de gevel voor de renovatie. Minerva – de Romeinse godin van wijsheid en wetenschap – hield geen speer in haar hand, maar een bezemsteel. ‘Daarop was een omgeslagen stuk metaal vastgemaakt dat met goudverf was bespoten.’ 

Het bleek een noodoplossing.  Bij een eerdere renovatie rond 2000 ontdekten werklieden een holte in de hand van Minerva. De speer die daarin hoorde te zitten, bleek verdwenen. ‘De portiers hebben het toen opgelost met een bezemsteel’, zegt Bosscher. ‘Die is vervolgens door de aannemer aangebracht.’

Ganzenveer

Historia, hier nog met haar ganzenveer.

Tijdens een bezoek van UKrant aan de steiger met Arjen Dijkstra, hoofd van het universiteitsmuseum, bleken bovendien nog meer objecten verdwenen. Het beeld van Mathematica, op de uiterste rechtervleugel, had geen passer meer. Historia, rechts van het zolderraam, miste haar ganzenveer. Scientia, links van het raam, droeg weliswaar een fakkel, ‘maar de oorspronkelijke natuursteen fakkel is vervangen door een ijzeren variant’.

Bosscher vermoedt dat de objecten van de gevel zijn gehaald om op te knappen, maar daarna zijn zoekgeraakt. Hij wil nu proberen om zo snel mogelijk replica’s te laten smeden, maar dat zal niet meer lukken voordat de steigers worden weggehaald. ‘Een smederij zal geen tijd hebben alle onderdelen opnieuw te maken, omdat er veel vooronderzoek moet plaatsvinden naar de exacte detaillering, materiaalsoorten en afmetingen’, zegt hij.

Hoogwerker

Scientia met de later vervangen fakkel.

Wel gaat een smid metingen doen en een offerte maken.  ‘Dan kunnen we daarna overwegen de missende elementen alsnog toe te passen. Misschien dat we die dan middels een hoogwerker terug kunnen plaatsen’, zegt Bosscher. ‘Maar daarover is nu nog niets bekend.’

Overigens blijkt ook het wapen van de universiteit jarenlang de verkeerde kleur te hebben gehad. De groene vlakken – die de Ommelanden verbeelden – waren door de vorige schilders blauw geschilderd.

Wat gaat er allemaal schuil achter het steigerdoek? Dinsdag verschijnt een uitgebreid artikel op UKrant.nl over de beelden en ornamenten van het Academiegebouw.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties