RUG-cateraar Beijk heeft de prijzen in de kantines drastisch verhoogd, in een aantal gevallen met meer dan 40 procent. De reden? Beijk draait verlies, zegt de cateraar zelf.
Voor de zomer kostte bijvoorbeeld een kopje vegasoep 1,25 euro. Daarvoor moet nu 1,80 euro worden neergeteld. De ‘luxe soep’ (met vlees) gaat van 1,80 naar 2,50 euro.
De aanpassing is de tweede prijsverhoging in een jaar tijd. Voor oktober 2022 kostte een vegasoep nog 1,10 euro en een luxe soep 1,60 euro. Nu, elf maanden later, is soep respectievelijk 64 en 56 procent duurder.
Voor een gehaktbal moest deze week 5 euro worden betaald en ook een aantal broodjes zijn fors in prijs gestegen. De broodjes met beenham, tonijn en kipkerrie kostten eerder 3,75 euro, nu moet daar een euro meer voor worden betaald.
‘Best wel fors’
‘Ja, die prijsverhogingen zijn best wel fors’, geeft Beijk-directeur Fokko van der Velde toe. Maar die zijn volgens hem noodzakelijk. Het cateringbedrijf leidt namelijk verlies op het verzorgen van de catering bij de RUG, zegt hij. ‘Dat gaat om enkele tonnen per jaar.’
De inkoopprijzen zijn enorm gestegen, licht Van der Velde toe. ‘En van de supermarktprijzen schrik jij je ook dood.’ Bovendien is er sinds de coronacrisis minder bedrijvigheid in de gebouwen van de universiteit, en dus zijn er ook minder klanten.
Pacht
Verder speelt ook de pachtprijs een rol, aldus de directeur. Beijk betaalt de RUG jaarlijks 365.000 euro om de catering te mogen verzorgen. ‘Dat was toen het werd afgesproken een heel reëel bedrag’, zegt Van der Velde.
Later is de pacht verlaagd naar 250.000 euro. Dat ging in ruil voor een investering van zeven ton door Beijk in de Foodcourt op Zernike, die in 2019 opende. Daarna is de pachtprijs weer teruggedraaid naar het oude bedrag van 365.000 euro per jaar.
Het is niet gek dat Beijk verlies draait bij dit soort catering, zegt Van der Velde. ‘Contractcatering draait om kleine marges. Je zou 3 tot 4 procent winst per jaar willen draaien, maar grote verliezen zijn ook goed mogelijk.’
Schieten met hagel
‘De prijsverhoging zal in elk geval het tekort wat dempen’, zegt Van der Velde, ‘Al was het met hagel schieten.’ Er zijn namelijk prijsverhogingen gedaan die wat aan de hoge kant zijn, geeft hij toe. ‘De prijs van de gehaktbal wordt bijvoorbeeld verlaagd naar 4,25 euro.’
Bovendien zijn er nog geen aanpassingen gemaakt aan het assortiment. Die gaan er wel komen, zegt Van der Velde. ‘We verkopen bijvoorbeeld bronwater van Chaudfontaine, maar we gaan nu ook merkloos bronwater verkopen. Dat is een stuk goedkoper. Hetzelfde geldt voor energydrink. We kunnen Bullit aanbieden, dat is goedkoper dan Red Bull.’
Verder wil Beijk naast de duurdere broodjes ook goedkopere sandwiches gaan verkopen. Ook wordt er gekeken naar wat wel verkoopt en wat niet. ‘Daarvoor hebben we compleet nieuwe kassasoftware aangeschaft. Dan kunnen we op detailniveau zien wat wel en niet goed verkoopt.’
Contract
Ondanks het verlies wil Beijk wil niet van het contract met de RUG af. ‘Als je een afspraak hebt, dan houd je je eraan’, zegt Van der Velde. Bovendien is het bedienen van een grote speler als de RUG goed voor de onderhandelingspositie van Beijk, gaf Van der Velde eerder aan in een interview met UKrant.
Toch kan de cateraar niet zo doorgaan, geeft hij toe. Inmiddels is het bedrijf al enkele maanden in onderhandeling met de RUG over het aanpassen van de pachtprijs. ‘De universiteit vindt het heel vervelend dat we verlies lijden, maar noemt het ook een ondernemersrisico’, zegt Van der Velde.
De RUG wil er niet veel over kwijt. De uni zegt in een reactie dat er voor de zomer overleg is geweest met Beijk om nieuwe prijsafspraken te maken. ‘We hebben samen een nieuw akkoord getekend, ook Beijk.’