In de kantine van de Bernoulliborg eet je nu alleen nog maar vegetarisch

Volledig vegetarisch, met herbruikbaar servies en zo min mogelijk verpakkingsmateriaal: de kantine in de Bernoulliborg is een stuk duurzamer geworden. Uitbater Muzzica serveert zelfs vegan uitsmijters.

De kantine heeft in de zomervakantie een kleine make-over gehad. Cateraar Beijk is nog wel eigenaar van de eetplek op de begane grond, maar laat het eten voortaan over aan Muzzica. Dat bedrijf verzorgt ook het eten in een gedeelte van het Foodcourt op de Zernike Campus.

Uit een enquête onder bijna zeshonderd respondenten bleek dat er veel vraag was naar een dergelijke kantine, zegt Nils Elzinga. Hij is coördinator van het Green Office van de RUG en klopte bij Beijk aan met het idee om de kantine in de Bernoulliborg te verduurzamen.

Het aanbod van voedsel in de oude kantine scoorde namelijk laag. ‘Mensen wilden meer plantaardige opties, en ook meer verse opties’, zegt Elzinga. ‘En ze waren bereid meer te betalen voor een warme maaltijd.’

Veel vegan 

Die plantaardige opties zijn er gekomen: de kantine is honderd procent vegetarisch en voor de helft vegan. De prijzen liggen lager dan in het Foodcourt, zegt Elzinga. Een compleet ontbijt is te halen voor zo’n 4 euro tot 6,50. Belegde broodjes variëren van 3 euro voor een pistolet tot 5 euro voor broodje gezond met vegetarische ham en kaas en 6 euro voor een panini. In het Foodcourt zijn de broodjes zeker 6 euro.

Ook een warme maaltijd halen kan: in de nieuwe kantine is bijvoorbeeld een verse lasagne of nasi te halen voor zo’n 7 euro (Foodcourt: lasagne voor 9 euro). Daarnaast valt er goed te snacken: op het menu, dat wekelijks wisselt, staat onder andere friet van zoete aardappel, uienringen en plantaardige bitterballen.

Herbruikbare borden

Het vegetarische aanbod is niet de enige duurzame stap die Muzzica in de nieuwe kantine maakt. Zo gebruikt de cateraar ook zo min mogelijk verpakkingsmateriaal voor bijvoorbeeld de smoothies en de broodjes. 

Daarnaast komen de herbruikbare porseleinen borden en het metalen bestek terug. ‘We gaan wel maatregelen nemen zodat mensen het servies niet meenemen naar huis’, zegt Elzinga. ‘Het plaatsen van pijlen die naar het afwasstation wijzen, bijvoorbeeld.’

Pilot

De duurzame kantine is vooralsnog een pilot. ‘We willen weten wat de reactie is van het publiek’, zegt Elzinga. ‘Ook het menu kan dus nog veranderen.’ Via een QR-code op de tafel kunnen mensen hun mening achterlaten. 

Een universiteitsbrede groep bestaande uit hoogleraar John Hoeks (communicatie- en informatiewetenschappen) en onderzoekers João Graça en Irene Maltagliati houdt de pilot in de gaten. Zij nemen interviews af met studenten en medewerkers over de kantine.

Of de pilot wordt uitgerold naar andere RUG-kantines hangt dan af van het succes en de bereidheid van de RUG en Beijk om verder mee te werken. ‘Maar mijn hoop is dat dit wel gaat gebeuren’, zegt Elzinga.

PhD-student chemische technologie Ana Luiza Slama is in elk geval tevreden. ‘Ik ben blij dat deze kantine meer broodopties heeft dan het Foodcourt’. Ze neemt meestal eten mee van huis, maar kwam daar soms. De nieuwe kantine is een stukje minder ver lopen vanuit de Nijenborgh. ‘Als ik laat ben, kan ik nu zelfs hier ontbijt halen’, lacht ze.

Engels

26 REACTIES

  1. ‘”Mensen wilden meer plantaardige opties, en ook meer verse opties”, zegt Elzinga. “En ze waren bereid meer te betalen voor een warme maaltijd.”‘

    Wellicht ben ik gek, maar volgens mij is ‘meer plantaardig’ niet hetzelfde als ‘100% plantaardig’.

  2. The menu offers a big range of delicious food. It demonstrates that vegetarian food can be extremely tasty. Nothing is imposed here. It is inclusive, no need to worry about a meal not being halal, kosher etc. People can eat confidently. It offers more dairy free options helping the rampant number of people that are lactose intolerant. Gluten-free options may also be more varied since the possibility for many vegan meals to be raw is common. Well done! Finger crossed for the pilot project to do amazing!

    • There’s nothing inclusive about a vegetarian-only canteen. The funny thing is the following: when meat-eaters run canteens or invite people to a party, they’ll happily make sure there are vegetarian and/or vegan options so that everyone has something they can enjoy. However, when vegetarians/vegans are in charge, they force their diets onto others.

        • It’s called a food chain. We obtain food from flora and fauna, and other species do too. The sum of all interactions yields an ecosystem. There. On another note: I’ve yet to witness any sensible argument from your side that’s not a clear logical fallacy (and in many cases ad-hominem).

          • It is quite normal to offer food that does not contain meat. It is the default. You simply do not add meat. On the other hand, to ask vegetarians to offer plates of meat, is not fair. You are asking people who do not condone the killing of animals to offer meat to visitors of their party. The comparison is not balanced. “Hey man, I went all the way to offer you this banana, and now I come to your party, and there’s no meat?!”

          • P.S. I have actually written multiple comments without logical fallacies, some of them even without ad-hominems

      • Inclusive means that there is a broad coverage of food, also for those with certain allergies or dietary restrictions. As far as I’m aware, there are no people that MUST have meat in their dishes and therefor won’t be able to eat anything at this canteen. Preference is not the same as restriction.

        • No, that is a restrictive definition of inclusion. Meat and dairy are sources of amino acids that we NEED. Vegan food cannot offer these amino acids and hence vegans need special supplements (so in essence, food engineering). Stop forcing your dietary preferences on others by excluding their source of nutrition and hence restricting their choice.

          • My apologies. Never knew there were people with 100% meat based diets that are unable to consume vegan or vegetarian food and so won’t be able to eat at the canteen.

        • Inclusive would be tailoring as much as possible to different groups and accept the heterogeneity in demand. Only offering vegetarian and vegan options, isn’t very inclusive.

          I think it’s good that there is a broad selection of vegetarian and vegan options, but as long as there is still a substantial group of non-vegetarians and there is a demand for meat-based products, not offering this is pretty non-inclusive. Forcing your values and believes and eating habits on others is very non-inclusive.

          • But omnivores are not excluded? You can still eat all the meals at the canteen. It seems a bit close-minded to require meat on a menu in order to eat somewhere. I’m not a vegetarian or vegan myself and don’t feel excluded at all. Having meat as default is what seems to be non-inclusive, especially at a diverse organization like the university.

        • Inclusive in my book does not mean that people who do eat meat and use dairy products should be discriminated against whether you need it or not. Inclusive means everybody is included and catered for (see the irony).

          Nobody but me decides about what I want or need to eat. I rather have a fine piece of meat from a very sustainable source (like for example Akkervarken) and veggies from my allotment than the super processed vegetarian and/or vegan food which in some cases actually need to look and taste like meat and dairy. Seems like the world on its head.

      • That’s because vegans understand that you have no inherent or fundamental right to facilitate the completely unnecessary torture and murder of conscious non-human animals to satisfy your tastes. We don’t condone cannibalism or even the torture and consumption of pets like dogs and cats the same way, so why would it apply to cows or pigs, which are just as conscious, capable of experiencing suffering, friendship and pleasure? Would you argue that not serving cat meat sandwiches in the cafeteria?

    • Ho ho, de kantine is maar voor 50% veganistisch, een groot deel is enkel vegetarisch. Dus je opmerking is niet alleen feitelijk, maar ook nog eens per definitie incorrect.

    • Ik ben heel blij dat we mensen zoals u lekker achterlaten bij dit soort beslissingen. M.i. moeten we vooral niet toegeven aan mensen die geen contradictie zien tussen dit beleid een vegadictuur noemen en de carnistendictaruur waarin dagelijks miljarden dieren onnodig worden gemarteld en vermoord voor uw zintuiglijk genot. Ga zo door RUG. The future is plant-based, 100% scientifically supported.

      • Totalitair uitgangspunt van u. Dat is helaas de ervaring met dierenactivisten die zich zo moreel superieur achten. Het jammere eraan is dat u kennelijk niet kunt inzien dat de “natuur” niets anders is dan verschillende soorten die van elkaar leven. Moreel onderscheid maken tussen flora en fauna (want dieren zijn zielig en planten niet) is slechts een abstractie, geen natuurwet. Dat u plant-based eet, met alle nodige supplementen van dien, is prima. Tolerantie betekent echter dat we elkaar wat ruimte gunnen, ook als we fundamenteel andere zienswijzen erop na houden. Van activisten als u hoeven we daar niet veel van te verwachten, blijkbaar. Want alleen uw wereldbeeld doet er toe.

  3. ,”Die plantaardige opties zijn er gekomen: de kantine is honderd procent vegetarisch en voor de helft vegan,”

    En men noemt het een optie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in