De een baalt, de ander berust: kantineprijzen Beijk omhoog

Wie een lunch wil halen in een van de universiteitskantines zal voortaan nog wat dieper in de buidel moeten tasten. Uitbater Beijk heeft zijn prijzen verhoogd. Studenten balen, maar er klinkt ook begrip. 

Waar een bordje vegasoep eerder nog 1,10 euro kostte, is dat nu 1,25 euro. De prijs van de luxere soep met vlees steeg van 1,60 euro naar 1,80 euro. Ook veel andere producten werden duurder, zoals de koffie en de broodjes. 

En dat voelen de studenten in hun portemonnee. ‘Als je hier meerdere dagen per week zit te lunchen, is het echt niet te doen. Ik koop alleen een soepje, want verder is het gewoon te duur’, vindt Lisanne Schaafsma, die internationaal recht studeert. 

‘Ik snap dat door de inflatie alles duurder wordt,’ zegt mediastudent Cato Wessels, ‘maar het zou fijn zijn als je op de uni ook een goedkope maaltijd kan aanbieden.’

Hogere inkoopprijzen

Volgens directeur contractcatering Marcel de Boer van Beijk had het bedrijf geen andere optie. ‘We hebben de prijzen voor het eerst in tweeënhalf jaar aangepast, dat klopt. Alles wordt duurder tegenwoordig, dus we moesten wel. Ook wij betalen meer voor inkoopprijzen.’

Voor koffiebonen is Beijk 20 tot 25 procent meer kwijt, vertelt hij. ‘En ja, die soep kost nu meer dan 1,10 euro. Maar er gaat bouillon in, verse rauwkost, croutons. Het is geen Cup-a-Soup die wij serveren. Ik kan het niet goedkoper doen.’

Geschiedenisstudent Ada Berghuis vindt het gek dat je voor een salade meer betaalt dan voor een kroket. ‘Dat stimuleert niet om gezond te eten’, zegt ze. Maar juist die gezonde producten zijn niet in prijs gestegen, benadrukt De Boer. ‘We hebben een basispakket met de universiteit afgesproken, die prijzen blijven hetzelfde. We mogen ze elk jaar in januari indexeren, maar dat hebben we niet gedaan om de student tegemoet te komen.’ 

Supermarkt

Harm Berdewold, die ook geschiedenis studeert, is desondanks niet blij met de prijsstijgingen. ‘Het werkt averechts dat het zo duur is, want ik ga hier niet meer eten. Als ze klandizie verliezen, kan het economisch ook niet uit’, denkt hij. ‘Er komen hier net drie mensen met AH-boodschappen binnen, dat zegt genoeg.’

Ook Xander Bernard, die Midden-Oostenstudies doet, gaat naar de supermarkt voor zijn lunch. ‘Voor een simpel broodje betaal je hier 1,20 euro. Dan haal ik liever een volledige sandwich bij de Albert Heijn voor rond de 2 euro. Het is ook makkelijker om even naar de supermarkt te gaan dan dat ik hier in een lange rij moet staan en ook nog meer betaal.’

Goedkoop genoeg

Toch zijn er ook studenten die geen problemen hebben met de hogere prijzen. ‘Ik kom uit Finland, daar is het leven al heel duur. Het maakt me daarom niet zoveel uit’, zegt student arts, culture & media Olivia Indrén. ‘De hoge energieprijzen baren me meer zorgen.’

Studiegenoot Mima Mićić vindt het ‘voor een snelle hap nog steeds goedkoop genoeg’. ‘In mijn thuisland Servië betalen we niet met de euro, dus voor mij voelen de prijzen toch al kunstmatig.’

Geschiedenisstudent Stan Gräper vindt het ‘serieus niet heel duur’ in de kantine. ‘Ik heb voor drie soep en een rundvleeskroket 5,95 euro betaald, dat vind ik geen geld.’

En voor rechtenstudent Amber Köhler is het gemak ook wat waard. ‘Ik vind het ook duur, maar als je niet zelf iets meeneemt dan kies je daarvoor’, zegt ze. ‘Ik was van plan brood mee te nemen, dat heb ik toch niet gedaan, dus is het niet anders.’

English

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in