Beijk gooit prijzen in RUG-kantines fors omhoog, tot meer dan 40 procent

RUG-cateraar Beijk heeft de prijzen in de kantines drastisch verhoogd, in een aantal gevallen met meer dan 40 procent. De reden? Beijk draait verlies, zegt de cateraar zelf. 

Voor de zomer kostte bijvoorbeeld een kopje vegasoep 1,25 euro. Daarvoor moet nu 1,80 euro worden neergeteld. De ‘luxe soep’ (met vlees) gaat van 1,80 naar 2,50 euro. 

De aanpassing is de tweede prijsverhoging in een jaar tijd. Voor oktober 2022 kostte een vegasoep nog 1,10 euro en een luxe soep 1,60 euro. Nu, elf maanden later, is soep respectievelijk 64 en 56 procent duurder.

Voor een gehaktbal moest deze week 5 euro worden betaald en ook een aantal broodjes zijn fors in prijs gestegen. De broodjes met beenham, tonijn en kipkerrie kostten eerder 3,75 euro, nu moet daar een euro meer voor worden betaald.

‘Best wel fors’

‘Ja, die prijsverhogingen zijn best wel fors’, geeft Beijk-directeur Fokko van der Velde toe. Maar die zijn volgens hem noodzakelijk. Het cateringbedrijf leidt namelijk verlies op het verzorgen van de catering bij de RUG, zegt hij. ‘Dat gaat om enkele tonnen per jaar.’

De inkoopprijzen zijn enorm gestegen, licht Van der Velde toe. ‘En van de supermarktprijzen schrik jij je ook dood.’ Bovendien is er sinds de coronacrisis minder bedrijvigheid in de gebouwen van de universiteit, en dus zijn er ook minder klanten. 

Pacht

Verder speelt ook de pachtprijs een rol, aldus de directeur. Beijk betaalt de RUG jaarlijks 365.000 euro om de catering te mogen verzorgen. ‘Dat was toen het werd afgesproken een heel reëel bedrag’, zegt Van der Velde.

Later is de pacht verlaagd naar 250.000 euro. Dat ging in ruil voor een investering van zeven ton door Beijk in de Foodcourt op Zernike, die in 2019 opende. Daarna is de pachtprijs weer teruggedraaid naar het oude bedrag van 365.000 euro per jaar.

Het is niet gek dat Beijk verlies draait bij dit soort catering, zegt Van der Velde. ‘Contractcatering draait om kleine marges. Je zou 3 tot 4 procent winst per jaar willen draaien, maar grote verliezen zijn ook goed mogelijk.’

Schieten met hagel

‘De prijsverhoging zal in elk geval het tekort wat dempen’, zegt Van der Velde, ‘Al was het met hagel schieten.’ Er zijn namelijk prijsverhogingen gedaan die wat aan de hoge kant zijn, geeft hij toe. ‘De prijs van de gehaktbal wordt bijvoorbeeld verlaagd naar 4,25 euro.’

Bovendien zijn er nog geen aanpassingen gemaakt aan het assortiment. Die gaan er wel komen, zegt Van der Velde. ‘We verkopen bijvoorbeeld bronwater van Chaudfontaine, maar we gaan nu ook merkloos bronwater verkopen. Dat is een stuk goedkoper. Hetzelfde geldt voor energydrink. We kunnen Bullit aanbieden, dat is goedkoper dan Red Bull.’

Verder wil Beijk naast de duurdere broodjes ook goedkopere sandwiches gaan verkopen. Ook wordt er gekeken naar wat wel verkoopt en wat niet. ‘Daarvoor hebben we compleet nieuwe kassasoftware aangeschaft. Dan kunnen we op detailniveau zien wat wel en niet goed verkoopt.’

Contract

Ondanks het verlies wil Beijk wil niet van het contract met de RUG af. ‘Als je een afspraak hebt, dan houd je je eraan’, zegt Van der Velde. Bovendien is het bedienen van een grote speler als de RUG goed voor de onderhandelingspositie van Beijk, gaf Van der Velde eerder aan in een interview met UKrant.

Toch kan de cateraar niet zo doorgaan, geeft hij toe. Inmiddels is het bedrijf al enkele maanden in onderhandeling met de RUG over het aanpassen van de pachtprijs. ‘De universiteit vindt het heel vervelend dat we verlies lijden, maar noemt het ook een ondernemersrisico’, zegt Van der Velde. 

De RUG wil er niet veel over kwijt. De uni zegt in een reactie dat er voor de zomer overleg is geweest met Beijk om nieuwe prijsafspraken te maken. ‘We hebben samen een nieuw akkoord getekend, ook Beijk.’ 

Lees ook:

Engels

23 REACTIES

 1. Beijk begrijpt niks van ondernemen, tuurlijk kooopt niemand iets als je zo’n beperkt aanbod hebt voor zo’n hoge prijs. Vroeger kwam ik altijd in de kantine van het academie gebouw met het heerlijke en goed betaalbare aanbod. Nu koopt er niemand meer wat en waarom? Omdat Er enkel soep en koffie wordt gerserveerd voor belachelijke prijzen in een kantine. Je kan inderdaad beter naar de supermarkt lopen dan je geld verspillen bij de kantine, terwijl dit juist andersom zou moeten zijn…

 2. Tja, Beijk heeft aanbesteding gewonnen, dus dit is huilen achteraf. Qua aanbod en prijzen is er weinig verschil meer met de horeca. Dus waarom dan nog met een dienblaadje bi Beijk gaan zitten? De lokale horeca blij, en de RUG blij met extra ruimte die nuttiger besteed kan worden.

  • Natuurlijk is het achteraf: hoe kan je als werknemers klagen over een uitbater waar je nog nooit geweest bent? Wat een raar argument.

   Ik vind dat je als grote werkgever een plicht hebt je werknemers te voorzien van een plek om een betaalbare, gezonde, kwalitatieve lunch te nuttigen. Je moet dan wellicht als universiteit accepteren dat dit geld kost. Als je het volledig uitbesteed aan bedrijf dat alleen maar zoveel mogelijk winst wil maken, ja, dan krijg je dit. De universiteit moet het zien als een service aan studenten en werknemers, niet als winstmarge. Heel kwalijk en eerlijk gezegd beschamend.

 3. Heel knap hoe de Universiteit Groningen stapsgewijs de kantines in de afgelopen jaren heeft afgebroken tot, met stip, het allerlaagste niveau kwa aanbod, kwaliteit en prijs van zo ongeveer alle universiteiten en hogescholen in Nederland. Deze laatste prijsverhoging zal de doodsteek zijn.

 4. Lmao. “We gaan meer winst maken als we alles duurder maken” eigenlijk niet, studenten gaan vaker kiezen om hun geld niet uit te geven aan die eten wat altijd goedkoper bij de ah te vinden is. En als ze zo erg verlies maken waarom geven ze geld uit aan nieuwe kassasoftware? En blijven veel te veel broodjes maken voor de evenementen dat eventueel wordt weggegooid? Hier is een idee- verkoop de producten die overliggen voor een heel verlaagd prijs, dan maak je tenminste minder verlies.

 5. Ze hadden dit nooit moeten uitbesteden aan een commercieel bedrijf zoals Beijk. Beijk zal er alles aan doet om het management in hun luxe auto’s te laten rijden terwijl ze het personeel verder uitknijpen en het aanbod volledig uithollen. Alles voor het maximaliseren van de winst, en de studenten, het personeel en alle andere belanghebbenden kunnen hun rug op.

  De RUG zou beter moeten weten! Ga voor kostendekkend en verantwoord. Een plek waar men voor een redelijke prijs een goede maaltijd kan halen. Genoeg mensen in Groningen die geen kans maken op de arbeidsmarkt die we prima kunnen inzetten. Mensen die een fatsoenlijk loon krijgen voor een belangrijke dienst.

  Ik hoop dat Jacquelien Scherpen er zelf eens gaat zitten ,dan zal ze na een onvermijdelijk braakfestijn waarschijnlijk direct maatregelen nemen.

 6. Stop met kantines in de binnenstad en gebruik die (ontzettend kostbare!) ruimte voor kantoren, collegezalen en studieruimtes. Het nieuwe gebouw van rechten gaat al de verstandige kant op, met een alleen afhaalpunt en een lounge. Volgende stap is de boel helemaal weghalen.

  In de binnenstad heb je supermarkten en tal van koffie- en broodjeszaken, het is helemaal niet nodig voor de universiteit in de binnenstad om zelf lunch te verzorgen! Geef ons gewoon een plek om te zitten. Op Zernike is het wel nodig. Laat de rug daar dan zelf catering verzorgen (met een overzichtelijk verliesje eventueel).

 7. Mijn dagelijkse aanschaf was bescheiden, een kwart liter karnemelk à €0.70. Dat is nu € 1,20 geworden (de voormalige prijs van een halve liter, die uit het assortiment geschrapt lijkt te zijn). Dat is meer dan 70% verhoging. Beijk is mij kwijt. De karnemelk (€1.69 in de supermarkt – voor een liter) gaat tegenwoordig mee in een thermosfles.

 8. Ik boycot Beijk, breng voortaan mijn eigen lunch mee en zie af van iets extra’s zoals een kopje soep. Mijn avondeten moet ik sowieso ook al meebrengen van thuis of elders kopen, want in de binnenstad is er geen universitaire kantine meer die betaalbaar en lekker avondeten verzorgt, zoals voorheen in het Academiegebouw. Heel ongastvrij vind ik dit, voor iedereen die ‘s avonds werkt of studeert, en voor diegenen die gewend zijn in de loop van de middag een warme maaltijd te nuttigen of direct van hun werk naar avondonderwijs gaan. Hoe moeilijk kan het zijn om gezond en betaalbaar te cateren voor studenten en staf.

 9. If Beijk is truly losing money on the operation (which I find hard to believe), let them go their own way and free us of their awful service. Never in my life have I experienced such a poor canteen. And this was even before they started watering down their already questionable soups. At this point, even having no canteen at all beats the current canteen.

  Please Beijk, go. Good riddance!

 10. Voor een kopje soep, een drinkyoghurt en een broodje betaal ik in de kantine van de Harmonie nu 9 euro. Voor dat geld (of zelfs minder) kan ik ook lunchen in The Ugly Duck of bij Jaxons. En daar mag ik mijn soep tenminste met een lepel eten, en hoef ik dat niet met een bamboe spateltje te doen. Jaren geleden heeft de RUG de Mensa de nek om gedraaid, nu volgt de kantine? Een zichzelf respecterende universiteit hoort toch ten minste een goede lunchvoorziening te hebben?

 11. Voor Beijk waren de RUG-kantines nog voor alle salarisschalen betaalbaar, na Beijk nog voor de loonschalen 10 + en vanaf nu met 40 % verhoging nog vanaf loonschaal 12.

  Dus ik vermoed vanaf september 2024 dus geen Beijk RUG-kantines meer. Vooral in de binnenstad plenty betere lunch locaties met vooral lagere prijzen en veel betere kwaliteit.

 12. De onderliggende aanname waar niemand het over heeft is dat een voorziening als een bedrijfskantine winstgevend moet zijn en dus het gerund moet worden door een commercieel bedrijf. De uni is ontzettend trots op alle healthy aging initiatieven die ze voor mederwerkers hebben, maar betaalbaar gezond eten in kantines is daar dus blijkbaar geen onderdeel van en niet haalbaar als daar winst op gemaakt moet worden.

 13. Er wordt al weinig uit de kantines gehaald omdat de prijzen al enorm hoog waren. Dit past niet in het budget van een student. De prijzen nog verder omhoog gooien zal m.i. alleen een verdere daling in klanten veroorzaken. Daarnaast is het assortiment ook erg karig. Ik denk niet dat ze er op deze manier winst uit kunnen halen.

 14. De locatie in de Kapteynborg is al gigantisch achteruit gegaan de laatste jaren. Het aanbod is waardeloos, de prijzen te hoog en sinds de Foodcourt open is het er nog leger dan voorheen. Aan de medewerkers bij Beijk kun je zien dat ze er ook totaal geen zin in hebben om daar te zijn. Deze verdere prijsverhoging lijkt me gewoon de doodsteek voor Beijk.

 15. De kantine in het nieuwe Rölinggebouw is vrijwel leeg tijdens de lunch. Met zulke prijzen voor heel matig eten komt daar natuurlijk helemaal niemand. Het verder verhogen van de prijzen gaat daar geen verandering in brengen.

 16. Ik denk dat de voornaamste reden dat er (veel) te weinig klanten zijn, is dat het assortiment gewoon te duur. Als ik een basale lunch met wat drinken wil ga ik al gauw naar de 5 á 10 Euro. En dan heb ik helemaal niets speciaals. Dat is misschien 1x leuk, maar niet 5x per week. Dus neem ik zelf lunch mee. En als ik dat 1x doe, dan kan ik dat ook 5x per week doen. Gevolg: ik kom alleen in grote uitzondering nog een lunch halen bij Beijk.

 17. Om het nou meteen beschamend en een verschrikking te noemen is mij wat te gortig, kom op: je hebt een kantine. Maar de prijzen zijn inderdaad veels te hoog voor de geleverde kwaliteit. Een prijsstijging van 40 procent op hardlopers als soepen zijn ook niet meer recht te praten – en werken tevens averechts. Beijk heeft zichzelf de laatste jaar gedegradeerd tot snackbar.

 18. Wat is Beijk toch een verschrikking. De RUG moet eens goed gaan analyseren hoe ze dit hebben kunnen laten gebeuren. Het is een regelrechte aanfluiting. Het eten van Beijk is van erg lage kwaliteit en veel, veel te duur. Het is in feite gewoon geen fatsoenlijke lunchoptie meer. Beschamend om te zien hoe de RUG met zijn werknemers en studenten omgaat. Bij ons op de afdeling neemt vrijwel iedereen tegenwoordig zijn eigen lunch mee.

 19. Zelf weten, maar wees niet verbaasd als je alsnog verlies blijkt te maken. Beijk catering bij de RuG was en is voornamelijk niet populair door het weinig diverse assortiment en de te hoge prijzen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in