Baas Hans G. nog niet vrijuit

De voormalige baas van fraudeverdachte Hans G. wordt mogelijk alsnog vervolgd voor zijn betrokkenheid bij de grootschalige fraude aan de universiteit.
Door Peter Keizer / Foto Traci White

De rechtbank besloot eerder Danny von H., voormalig adjunct-directeur van het facilitair bedrijf, niet te vervolgen vanwege een gebrek aan strafrechtelijk bewijs. Maar het Openbaar Ministerie (OM) is tegen die uitspraak in beroep gegaan.

‘We zijn tegen de beslissing van de rechtbank in beroep gegaan en het hof heeft ons in hoger beroep in het gelijk gesteld’, vertelt Marieke van der Molen, voorlichter van het functioneel parket. ‘Wij hebben begrepen dat de verdachte daar cassatie tegen heeft aangesteld bij de hoge raad. Dat loopt nog.’ De hoge raad beoordeelt niet of er voldoende strafrechtelijk bewijs is tegen Danny von H., maar kijkt of het hof de wet juist heeft toegepast.

Het OM verdenkt de oud-leiddinggevende ervan zijn huis te hebben verbouwd op kosten van de universiteit. Von H. zou volgens het OM de verbouwkosten van 7000 euro via Hans G. bij de RUG in rekening hebben gebracht. Volgens de rechtbank kan dat niet worden bewezen.

Rechtszaak

De rechtbank in Almelo heeft twee en een halve week uitgetrokken om de zaak rond Hans G. te behandelen. Deze week zijn zijn vrouw, zoon en schoondochter gehoord. Ook verscheen Hans G. als getuige. G. moet zelf volgende week maandag voor de rechtbank verschijnen.

Tijdens de zittingen werden ook de verbouwingen aan het huis van Danny von H. besproken. De rechter noemde het opmerkelijk dat de leidinggevende, die in 2011 door een ondernemer was gewaarschuwd dat Hans G. met bonnetjes fraudeerde, besloot G. om hulp te vragen. G. verklaarde tegenover de rechter dat hij grote sommen geld contant geld ontving van Danny von H. voor de verbouwingen. Hij bewaarde dat geld thuis in een geldkistje.

Von H. werkt nu bij Strukton, een bedrijf dat onderhoud doet voor de universiteit. Als adjunct-directeur van het facilitair bedrijf tekende hij zelf het tienjarige contract dat het bedrijf in maart 2015 via een Europese aanbestedingsprocedure kreeg voor het onderhoud van 44 RUG-panden in de binnenstad.

Von H. was niet bereikbaar voor commentaar.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties