Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de 49-jarige man ervan zijn huis te hebben verbouwd op kosten van de universiteit. Von H. zou volgens het OM de verbouwkosten van 7000 euro via Hans G. bij zijn oud-werkgever in rekening hebben gebracht.
Dat kan niet worden bewezen, stelt de rechtbank. ‘We achten het hoogst onwaarschijnlijk dat we tot een veroordeling komen in deze zaak. Er is onvoldoende strafrechtelijk bewijs voor omkoping van de verdachte als ambtenaar’, aldus de rechter.
Volgens de rechtbank zijn er veel getuigenverklaringen waaruit zou blijken dat de voormalig leidinggevende niets van de fraude wist. ‘Er zijn wellicht aanwijzingen dat uw gedrag niet in lijn is met ambtelijke gedragscodes, maar dat is wat anders dan strafrechtelijk bewijs’, zei de rechter. Von H. liep met tranen in de ogen de zaal uit.
Het OM is niet blij met het besluit van de rechtbank, liet de officier van justitie weten. Ze wilde de betrokkenheid van Von H. juist verder onderzoeken. Of het Openbaar Ministerie tegen de beslissing van de rechtbank in beroep gaat, is nog niet bekend.
Acht verdachten
In totaal zijn er nog acht verdachten in de fraudezaak. Hoofdverdachte Hans G. wordt door justitie gezien als de spin in het web. Eind januari is hij door de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) van zijn bed gelicht. Hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie, witwassen en valsheid in geschrift.
Daarnaast zijn ook zijn vrouw, zoon, schoondochter en voormalig secretaresse verdachten in de zaak. Hans G. zou volgens het OM installatie- en bouwbedrijven hebben gevraagd om hem buiten de officiële kanalen geld toe te stoppen of gunsten te verlenen, in ruil voor onderhoudscontracten bij de universiteit.
‘Zijn echtgenote betaalde de boodschappen niet met een pinpas, maar met een envelop die altijd goed gevuld was’, zei de officier van justitie maandag in de rechtbank. De vrouw wordt verdacht van witwassen. In totaal is de RUG voor ruim 1,1 miljoen euro benadeeld, zo blijkt uit het onderzoek. ‘Maar ik kan me voorstellen dat het werkelijke schadebedrag hoger ligt’, aldus de officier van justitie.
Vuurwapen
Bij een van de verdachte ondernemers zijn volgens het OM een vuurwapen en kogelpatronen gevonden. Het gaat om Jan J., oud-directeur van een betrokken installatiebedrijf. J. wordt er onder meer van verdacht een ‘schijndienstverband’ voor de zoon en schoondochter van Hans G. te hebben opgezet. De loonkosten werden volgens het OM op een duistere manier doorberekend aan de universiteit.
Jan J. was lange tijd onvindbaar. Naar het schijnt verblijft hij nu in Spanje. De ondernemer houdt tot nu toe de lippen stijf op elkaar en beroept zich op zijn zwijgrecht. Hij wil pas praten als het strafdossier afgerond is.
De inhoudelijke behandeling zal volgens de rechter in de loop van volgend jaar zijn. De rechtbank verwacht dat die behandeling meerdere dagen zal duren.
De UK publiceerde eerder dit jaar een uitgebreide reconstructie van de omvangrijke fraudezaak aan de RUG. Dit verhaal – ‘Roven van de RUG’ – lees je hier.