Actiegroep bekladt muurschildering Aletta Jacobs

De muurschildering van Aletta Jacobs op het Broerplein is dinsdagavond beklad door actiegroep ‘Slappe tijden, slimme meiden’. De groep zette een streep door het woord ‘ugly’ in de zin ‘Studying is for ugly girls’.

Ook plakten de anonieme groepsleden een A4tje op de schildering waarop staat: ‘Hoogste tijd voor een cultuuromslag: Aletta for Rector Magnificus’. 

Protest

De schildering zorgde na de onthulling eind mei al voor discussie. Kunstenaarsduo VAAF wilde bewust een provocerend werk maken. Ze wilden Jacobs’ prestaties vieren, maar ook laten zien dat ze als eerste vrouw aan de universiteit veel te verduren had van haar mannelijke medestudenten.

Door de tekst ‘Studying is for ugly girls’ – een opmerking destijds van een Leidse student – op het T-shirt van de jonge Jacobs te schilderen, wilden ze een draai geven aan de leus. ‘Net als Aletta toen, worden vrouwen nu nog op hun uiterlijk beoordeeld’, zei kunstenaar Jonna Bo Lammers eerder tegen UKrant. Het shirt draagt Jacobs als vorm van protest. 

De muurschildering nu. Foto UKrant

Onduidelijk

Maar die boodschap vond niet iedereen even duidelijk. Aletta Jacobs-hoogleraar health & humanities Rina Knoeff noemde de tekst in een opiniestuk misplaatst en onzorgvuldig.

En de vrouwelijke academici in de vriendenkring van Marije Michel, adjunct-hoogleraar bij Europese talen en culturen, hielden ‘een bittere nasmaak aan de tekst over’, vertelde ze in juni aan UKrant

Dagelijks lopen er duizenden mensen langs de metershoge schildering vlak naast de UB. Dat zij geconfronteerd worden met deze tekst zonder enige uitleg, was volgens Michel pijnlijk en mogelijk zelfs stereotypebevestigend.

VAAF verwachtte aanvankelijk een bordje met uitleg bij de muurschildering, maar die had de RUG ten tijde van de onthulling nog niet geplaatst. Tot op heden is dat ook nog niet gebeurd. De universiteit zegt te werken aan een QR-code voor bij het kunstwerk, die mensen doorverwijst naar een toelichting op de site van Kunstpunt Groningen.

Leden van de actiegroep bij het borstbeeld van Aletta Jacobs.

Slechte binnenkomer

De actiegroep ‘Slappe tijden, slimme meiden’ laat in een persbericht weten de tekst op de muurschildering een slechte manier te vinden om alle ‘nieuw aangekomen studentes en docentes uit buiten- en binnenland mee te begroeten’. 

Ook rector magnificus Cisca Wijmenga krijgt kritiek. ‘In haar ogen – en dat van de twee jonge kunstenaressen – gaat het hier om een kunstwerk dat gewijd is aan de emancipatie van vrouwen. (…) Bevestigt de tekst ‘Studying is for ugly girls’ en het citaat daaronder niet juist de oeroude stereotypes, die onlangs – door een gezelschap jonge mannen – onverbloemd de kop op staken in kringen van de studentencorpora?’

Wat de actiegroep betreft had de zin op het shirt beter ‘Studying is for clever girls – and not for beastly boys’ kunnen zijn. ‘Dat zou daadwerkelijk een relevante en actuele discussie kunnen bevorderen.’ 

Geslaagd

In een schriftelijke reactie op de bekladding zegt rector Cisca Wijmenga dat vrijheid van meningsuiting ‘een groot goed’ binnen de universiteit is. ‘Het is jammer dat dit nu ten koste van de muurschildering van Aletta Jacobs gebeurt. Het maakt in elk geval duidelijk dat de makers met hun kunstwerk erin geslaagd zijn om discussie los te maken. Dat juichen wij toe.’

De bekladding zelf keurt de rector ten zeerste af. Volgens haar is de universiteit een plek voor open debat voor ieder belangrijk onderwerp. ‘De recente actie laat zien dat dit debat nog steeds actueel is en dus ook met elkaar gevoerd moet worden.’

Lees ook:

Engels

6 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

6 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties