Demonstreren in RUG-gebouwen mag, maar er zijn wel regels

Studenten en medewerkers mogen demonstreren in gebouwen van de RUG. Maar, zegt de uni, demonstranten moeten wel bereid zijn tot een gesprek en zich aan de huisregels houden. 

Twee keer werd het Academiegebouw bezet in de eerste helft van vorig jaar. De laatste – op 25 april – eindigde in een hardhandige ontruiming door de politie toen de demonstranten het pand weigerden te verlaten.

Een landelijke trend, stelt de RUG, waar ook andere universiteiten mee te maken hebben. En daarom heeft het universiteitsbestuur richtlijnen opgesteld hoe om te gaan met demonstraties, gebaseerd op die van koepelorganisatie Universiteiten van Nederland (UNL).

Duidelijkheid

‘Bij de afgelopen bezettingen is gebleken dat mensen de huisregels vaak niet kennen’, zei Hans Biemans van het college van bestuur deze week in de commissievergadering van de universiteitsraad. ‘Dus we willen duidelijk maken hoe we met elkaar omgaan.’

Met een demonstratie buiten de gebouwen – op het Academieplein bijvoorbeeld – heeft de RUG formeel niets te maken. Werkt een demonstratie toch verstorend, dan neemt de RUG contact op met de politie en die beslist dan wat er gebeurt. 

Verantwoordelijk

Maar de RUG is wel verantwoordelijk voor wat er in de universiteitsgebouwen gebeurt. Ook hier, zegt de universiteit, mag best een demonstratie of een bezetting plaatsvinden. De universiteit is ook bereid enige hinder te accepteren, maar demonstranten moeten wel voor 19.00 uur vertrekken.

Voortaan worden de huisregels aan het begin van een bezetting aan de deelnemers uitgedeeld. De demonstranten moeten onder andere het gesprek willen aangaan met de universiteit. Geweld en intimidatie zijn strikt verboden. Primaire processen moeten gewoon door kunnen gaan en de demonstranten mogen geen schade aanrichten en geen alcohol en drugs gebruiken.

Filmen verboden

Opvallend is dat het maken van video-opnames wordt verboden. Op en na 25 april vorig jaar leidden filmpjes van de politionele ontruiming tot veel kritiek en onrust. Ook is het doen van ‘anonieme uitingen’ verboden. ‘Waarom eigenlijk?’ vroeg raadslid Manuel Reyes (Personeelsfractie) zich af. 

Er waren nog meer kritische opmerkingen vanuit de universiteitsraad. Zo twijfelt Reyes ook aan de verplichting om het gesprek aan te gaan met de universiteit. Wat bijvoorbeeld als je een statement wilt maken naar de academische gemeenschap? Of gewoon aandacht wilt vragen voor een bepaalde kwestie?

Zulima Martí Cuñat van studentenpartij Lijst Calimero stelt dat de regels prachtig zijn. En het idee om ze uit te delen is ‘heel slim’, maar niemand hoeft te verwachten dat ze ook daadwerkelijk gevolgd worden. 

Lees ook:

Engels

3 COMMENTS

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties