De RUG volgt de versoepelingen van de overheid, maar sprak ook met de universiteitsraad over alternatieven. Houden we mondkapjes? Afstand? Of misschien zelfs een coronapas? Bestuursvoorzitter Jouke de Vries sluit het niet uit.
Is het verstandig om volgende week mee te gaan in de versoepelingen van de coronamaatregelen en zowel de afstand als de mondkapjes in de universiteit los te laten? Niet per se, vindt de universiteitsraad. De RUG sluit invoering van de coronapas op den duur ook niet uit.
Ja, veel studenten en docenten smachten naar meer mogelijkheden voor fysiek onderwijs. Maar nee, niet iedereen voelt zich veilig in volle collegezalen.
Het college van bestuur (cvb) kiest er voorlopig voor de overheidsregels te volgen. Vrijdag stuurde ze iedereen een corona-update waarin staat dat zowel de mondkapjesplicht als de plicht om anderhalve meter afstand te houden per 25 september vervallen.
In lijn met dit besluit zullen alle studieplekken in de Universiteitsbibliotheek per 27 september weer beschikbaar zijn, al moeten studenten nog steeds wel vooraf een plek reserveren.
Geen afstand, wel mondkapjes
‘Als college kiezen we de lijn van de overheid, maar misschien vinden faculteiten, diensten en studenten iets anders’, zei bestuursvoorzitter Jouke de Vries donderdag tijdens de raadsvergadering. De Vries benadrukte dat hij dat graag wilde horen, omdat de universiteit er ook voor zou kunnen kiezen strenger te zijn dan het landelijke beleid.
‘Is het de overweging waard om de mondkapjes nog even te houden en die bijvoorbeeld pas over twee weken los te laten?’ vroeg Lorenzo Squintani van de Wetenschapsfractie (WF). Dat zou een tussenweg kunnen zijn, waarbij enerzijds de afstand los wordt gelaten en anderzijds rekening wordt gehouden met kwetsbare studenten en medewerkers die zich liever niet meteen onbeschermd in de drukte mengen.
Geen mondkapjes, wel afstand
Goed idee, vond een deel van de raad. Je zou zelfs kunnen overwegen de mondkapjes ook op te houden tijdens college. Slecht plan, vond een ander deel. ‘Denk bijvoorbeeld aan mensen met astma’, zei Dinie Bouwman van de Personeelsfractie (PF). ‘Voor hen is continu een mondkapje dragen heel vervelend.’
Daarom zou het misschien beter zijn om juist de anderhalve meter afstand te behouden. Waarom niet een paar rijen vrijhouden, voor kwetsbare studenten, stelde Bouwman voor. Zodat daar wel afstand bewaard kan worden. Hoewel een deel van de raad dit een goed voorstel vond, riep het ook weerstand op.
‘Ik gaf gisteren college en er was geen stoeltje over’, zei Kristina Linke van WF. ‘Een rij openhouden, of een stoel openhouden, dat lukte echt niet.’ Haar reactie kreeg bijval van zowel studenten als docenten met dezelfde ervaring. En dat blijkt niet alleen een kwestie van goed roosteren, zoals tijdens de vergadering werd geopperd. ‘Bij FSE zitten we ontzettend omhoog met ruimte’, zei Floor Kuiper van PF. ‘Er is voor periode 1B geroosterd zonder beperkingen en nog komen we ruimte te kort.’
Coronapas
De belangrijkste voorwaarde voor eventuele maatregelen zou zijn hoe studenten en medewerkers veiligheid ervaren. Weten wat de vaccinatiegraad op de universiteit is, zou dat gevoel van veiligheid kunnen verhogen, werd geopperd. En ook: de invoering van een coronapas; alleen toegang tot de universiteit als je gevaccineerd bent, als je genezen bent van covid-19 of als je kort geleden negatief bent getest. Nu is dat niet nodig, ook niet voor de Foodcourt of de bar van de ACLO, die gelden als kantine.
‘Ik kan het me voorstellen’, zei bestuursvoorzitter De Vries. ‘Ik ben al bij verschillende bijeenkomsten geweest waar ik even mijn pas moest laten zien en dat ging heel goed.’ Hoewel er op dit moment nog geen juridische grondslag is om het besluit te nemen, sluit de voorzitter niet uit dat de universiteit op den duur wel zo’n besluit zou kunnen nemen.
Voorlopig blijft het echter vooral een kwestie van ‘in gesprek blijven’, zoals rector Cisca Wijmenga het verwoordde. ‘Het is belangrijk dat studenten weer naar fysieke colleges komen en de interactie met elkaar aangaan. En daarbij is het nu van belang dat docenten met studenten, maar studenten ook onderling met elkaar praten over hoe je met elkaar omgaat als je verschillende voorkeuren hebt.’