Met zijn allen tentamen maken, mag het wel of mag het niet?

Studenten mogen vanaf 30 augustus zonder afstand te houden met maximaal 75 personen terug naar de collegezaal. Dat is een grote stap vooruit, maar tentamenhallen zijn met de nieuwe regels nauwelijks bruikbaar.

De maximale groepsgrootte die demissionair premier Mark Rutte vrijdag aankondigde, lijkt ook te gelden voor grote tentamenhallen. Plekken als de Aletta Jacobshal (AJH), waar met anderhalve meter afstand negenhonderd studenten binnen kunnen, zouden dan nauwelijks bruikbaar zijn. 

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken diende daarom met steun van D66, GroenLinks, CDA en VVD woensdag een motie in om bij tentamens vast te houden aan de anderhalve meter afstand en de maximale groepsgrootte los te laten. 

Achterstand

Hoewel veel docenten blij zijn met de vrijdag aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen, zet de onduidelijkheid over de tentamenhallen ze ook op achterstand. Volgens opleidingsdirecteur Dirk-Jan Scheffers (Science and Engineering) weet hij nog niets ‘terwijl ik wel vragen krijg van docenten die, terecht, willen weten waar ze aan toe zijn’.

In een draadje op Twitter beklaagt de Groningse universitair hoofddocent zich ook over het feit dat het ministerie met dit besluit zijn verantwoordelijkheid voor het opsporen van mogelijke coronaclusters ‘over de schutting gooit’.

Hogeronderwijsinstellingen moeten van het ministerie alert zijn op mogelijke clusters, maar die zijn daar volgens Scheffers niet op berekend. Concreet geeft dat hen een extra taak, bovenop de al hoge werkdruk.

Afwachten

De motie van Kuiken is donderdag aangenomen. Nu is het afwachten wat het demissionaire kabinet met de motie doet. Tot die tijd zorgt de onzekerheid onder docenten en roosteraars over hoe ze tentamens moeten inplannen en uitvoeren voor extra werk.

In de AJH zijn volgens RUG-woordvoerder Anja Hulshof voor september al tentamens gepland voor vier- tot vijfhonderd studenten. Als die niet fysiek door mogen gaan, moeten docenten de tentamens waarschijnlijk omzetten naar online varianten.

De universiteit hoopt, aldus Hulshof, dat ze wel gebruik mag maken van ruimtes als de AJH. ‘We zijn blij dat de motie daarvoor is aangenomen’, zegt ze. ‘Verder is het wachten op de uitwerking ervan.’

CORRECTIE: in een eerdere versie werd universitair hoofddocent Dirk-Jan Scheffers niet correct geciteerd. Dat is nu aangepast.

3 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

3 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties