Zwarte vingers

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

In de journalistiek wordt nog steeds gemiept over de teloorgang van Het Papier. Er was ooit een geweldige tekening van de bekende illustrator Peter van Straaten, waarop een man tegen zijn vrouw riep die de krant in de afvalbak gooide: ‘Niet doen, die krant is zo mooi gedrukt!’ Dat was nog in het papieren tijdperk dus, maar het was toen al erg grappig.

Een krant of een magazine moet je voelen en ruiken en zwarte vingers geven, zeggen ze dan. Heerlijk!

Heerlijk? Het is melancholisch geb(r)abbel. De toekomst is digitaal en er is geen weg terug. Zoals voormalig RUG-hoogleraar journalistiek Jeroen Smit (vrij vertaald) al eens zei: laten we nu eens ophouden om in een tijd van raketten naar Mars de tjokkende stoomtrein met zijn vieze kolen glorie toe te dichten (over zwarte vingers gesproken).

Vaarwel

Het is bijna vier jaar geleden dat de UK het papier vaarwel zei en geheel online ging. Makkelijk was dat niet en is dat nog steeds niet. Waren we daarvoor eens in de week fysiek zichtbaar in de krantenbakjes, slingerden we rond over de bureaus tijdens lunchtijd of kon je er de vis in verpakken of een hoedje van vouwen – nu is de UK een van de vele partijen die zich elke dag in de digitale wereld, waarin niks vanzelfsprekend is, moet bewijzen.

Best een worsteling, op zijn tijd. Maar het is een mooie worsteling die ons dwingt om onszelf opnieuw uit te vinden. Meer interactie met onze lezer, meer verbeelding.

Zo hebben we vorige week een oproep gedaan om een ‘hippe’ speellijst samen te stellen voor de jubilerende RUG-beiaardier Auke de Boer (en heel veel reacties gekregen). Vandaag laat hij op de UK-site in een filmpje zien hoe hij oefent om liedjes die hij niet kent onder de knie te krijgen (voor in de agenda: Auke de Boer speelt de eenmalige UK-carillonhitlijst op 6 december, van 10 tot 11 uur). Probeer dat maar eens op papier.

We gaan ook andere wegen inslaan. ‘Nieuwe vormen van verhalen vertellen’ is daar een van: multimediale producties waarbij tekst, beeld, film en animatie aansprekend met elkaar worden gecombineerd.

Te veel verklappen ga ik hier nu niet. Maar stay tuned.

Rob Siebelink, hoofdredacteur

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties