Zwarte Piet verdeelt RUG

Er is minder draagvlak voor de ‘zwarte’ Zwarte Piet onder RUG-medewerkers en studenten. Uit een nieuwe peiling van de UK  blijkt dat steeds meer mensen tegen zijn. Twee jaar geleden was 52 procent nog voor.
Door Maaike Vos

Net als twee jaar geleden vroeg de UK honderd studenten en medewerkers, verdeeld over meerdere faculteiten, naar hun mening over Zwarte Piet. Toen was nog 52 procent vóór het handhaven van het maatje van Sinterklaas in de traditionele vorm. Nu is dat iets minder dan een derde en is 37 procent tegen. De rest heeft geen mening.

Uitgesplitst naar nationaliteit blijkt dat een kleine meerderheid van de Nederlandse studenten en medewerkers voor de zwarte Zwarte Piet is en een kleine meerderheid van de internationals tegen.

De tegenstanders vinden Zwarte Piet kwetsend en racistisch. Buitenlandse studenten en medewerkers noemen de pietermannen vaker racistisch dan de Nederlandse tegenstanders. Een international noemt Zwarte Piet ‘raciaal ongevoelig’. Een ander zegt weer dat het niet aan hem is om te oordelen over Nederlandse tradities.

Traditie

De voorstanders geven juist aan dat het om een kinderfeest en een traditie gaat. ‘Je hoort kinderen nooit over de vergelijking tussen Zwarte Piet en donkere mensen’, zo schrijft iemand. Enkele mensen stellen dat het hun niet uitmaakt hoe zwarte piet eruitziet, als de jaarlijkse discussie maar verdwijnt.

Een duidelijke meerderheid van zowel voor- als tegenstanders vindt wel dat het tijd wordt dat Zwarte Piet verandert. Ze willen dat hij minder stereotype wordt, een andere kleur of roetvegen krijgt.

Ook zegt een deel van de ondervraagden dat hun mening over Zwarte Piet door de jaren heen is veranderd. Veel mensen geven aan dat ze door de ophef die is ontstaan de donkere kant van Zwarte Piet zijn gaan inzien. ‘Ik was me er vroeger niet van bewust dat het kwetsend is voor sommige mensen’, zegt iemand. Een ander zegt: ‘Ik ben niet van gedachten veranderd. Maar door het gezeur vind ik het feest niet leuk meer.’

Zelf bepalen

De universiteit heeft geen regels over het uiterlijk van de zwarte pieten bij de Sinterklaasviering van de verschillende faculteiten, vertelt woordvoerder Riepko Buikema. ‘De faculteiten en personeelsverenigingen kunnen zelf bepalen hoe ze het feest willen vormgeven.’

Een meerderheid van de ondervraagden is het daarmee eens en vindt niet dat de universiteit een algemeen beleid moet instellen. Een enkeling is wel voor zo’n beleid, bijvoorbeeld omdat de universiteit één beeld moet uitdragen. Ook wordt gesteld dat de RUG niet moet discrimineren en moet proberen het feest  voor iedereen leuk te maken en te houden.

Spagaat

De Faculteit Economie en Bedrijfskunde is er nog niet uit. ‘Onze Sinterklaas heeft wat moeite met Zwarte Piet gezien de discussie’, vertelt medeorganisator Aafke Wiekens. Maar het bedrijf waar de kleding wordt gehuurd en dat de grime doet, levert alleen zwarte pieten. ‘Het is een moeilijke situatie, we zitten een beetje in een spagaat. We hebben nog geen definitieve oplossing gevonden.’

In het UMCG blijven de zwarte pieten gewoon zwart. ‘De discussie speelt hier niet zo’, zegt Käthy de Wit van het ziekenhuis.

Twee jaar geleden hield de UK ook een peiling over Zwarte Piet. Zie de uitkomsten van toen hier.

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties