Zonder afspraak een coronaprik halen: wel zo makkelijk

Studenten kunnen in ieder geval deze week nog zonder afspraak een vaccinatie krijgen bij Martiniplaza. De GGD hoopt dat daarmee meer mensen zich laten vaccineren. Het is ook wel zo makkelijk, vinden studenten.

In een e-mail aan RUG-studenten van een paar weken geleden wees de universiteit erop dat het nog steeds mogelijk is om een vaccinatie tegen corona te krijgen, en dat dat bij Martiniplaza zelfs zonder afspraak kan, tot ten minste 5 september. Ze krijgen dan het Janssen-vaccin, waar maar één prik voor nodig is. Niet alleen studenten kunnen er terecht; iedereen die een vaccinatie wil, kan daarvoor naar de evenementenhal.

Daarnaast opent de GGD deze week en volgende week pop-up locaties waar je zonder afspraak naar binnen kunt lopen. Donderdag 2 september staan ze in de Martinikerk, waar de nieuwe internationals die voor de Welcoming Ceremony zijn uitgenodigd ter plekke kunnen worden geprikt. Anderen kunnen op woensdag 8 september naar het Academiegebouw en donderdag 9 september naar het Willem Alexander Sportcentrum op Zernike.

Prisca Bienvenüe, RUG-student biomedical engineering, besloot om een vaccinatie in Martiniplaza te halen. En dus niet in haar thuisland Zuid-Afrika. ‘Het vaccinatieproces in Zuid-Afrika gaat veel langzamer’, vertelt ze. ‘Het is hier ook makkelijker, omdat je niet je hele planning voor de vaccinatie hoeft aan te passen. Dat is fijn.’

Families

Ze zag niet alleen studenten bij de priklocatie, maar hele families. ‘Het is een interessant gebeuren bij Martiniplaza omdat iedereen er voor dezelfde reden is, en iedereen lijkt van de situatie gebruik te maken,’ zegt Prisca lachend.

Er zijn ook nog steeds heel wat mensen in Groningen die nog geen vaccinatie hebben gehad, vertelt woordvoerder Hanneke Mensink van de GGD Groningen. ‘Mogelijk omdat ze een eerder afspraak gemist hebben, of dat ze twijfelden of ze er wel een wilden, of misschien wel omdat ze op vakantie waren.’ Met de prik zonder afspraak, hoopt de GGD dat meer mensen zich laten vaccineren.

Prisca gelooft wel dat die houding effectief is. ‘In Nederland zien mensen vaccinaties als minder bedreigend, omdat er niet zoveel druk is om je te laten vaccineren.’

Vrijwillig

De Italiaanse studente Federica Lodice beaamt dat. Vanwege hartproblemen kan ze het vaccin zelf op dit moment niet krijgen. ‘Het is niet omdat ik het niet wil’, zegt Federica, ‘Maar vanwege mijn aandoening maak ik me zorgen over de gevolgen voor mijn gezondheid’.

In haar thuisland Italië is het vaccin nemen vrijwillig, maar zonder vaccinatie kunnen mensen niet dezelfde dingen doen die gevaccineerden wel kunnen. Zoals in een bar koffie drinken, wat daar een dagelijkse gewoonte is voor veel mensen.

‘Hier in Nederland wordt het niet zo opgedrongen’, zegt Federica. ‘Ik ben hier nog maar twintig dagen, maar ik zie nu al een verschil in het feit dat mensen die zich niet laten vaccineren, nog steeds kunnen deelnemen aan de samenleving.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties