Aula dicht, geen promotie

Een Chinese PhD-studente kan haar proefschrift niet verdedigen voor haar visum in september verloopt. Het Academiegebouw is immers gesloten in de zomer.
Door Emily Howard

De PhD-student van hoogleraar astronomie Mariano Mendez ligt precies op schema met het onderzoek waaraan ze op 1 september 2014 begon. Maar nu stuit ze op problemen.

Alle verdedigingen vinden plaats in de prestigieuze Aula in het Academiegebouw. Nederlandse en Europese PhD-studenten verdedigen meestal net voor, of een paar weken na het einde van hun contract. Ze moeten daarbij rekening houden met een vertraging. Voor ze zich kunnen inschrijven voor de wachtlijst, moeten ze namelijk eerst bevestiging krijgen dat hun proefschrift is goedgekeurd.

Maar in de zomer is het gebouw zeven weken gesloten en is het moeilijk om leden van de beoordelingscommissie bij elkaar te krijgen. ‘Dus om binnen de tijd van haar visum te kunnen verdedigen, zou ze het proefschrift vijf of zes maanden voor het einde van haar contract moeten afronden’, legt Mendez uit.

Visumproblemen

Voor promovendi van binnen de EU is de zomersluiting geen probleem. Maar studenten uit China kunnen hun visum niet zomaar verlengen zonder veel bureaucratisch gedoe – en zelfs dan is het niet zeker.

Mendez helpt zijn promovendus nu met het schrijven van brieven naar Chinese autoriteiten en de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND). Maar ze moet ook bewijzen dat ze financieel onafhankelijk is na het einde van het contract. ‘Nederlanders hebben dit probleem niet. Die kunnen in Groningen bij een vriend verblijven of naar het huis van hun ouders gaan’, zegt Mendez.

Oplossingen

Secretaris van het faculteitsbestuur Peter Timmerman heeft de klachten vaker gehoord. ‘Maar ik was me er niet van bewust dat dit serieuze problemen kon opleveren voor studenten van buiten de EU’, zegt hij. ‘De gemakkelijkste oplossing die ik kan bedenken, is dat promotietrajecten zo gepland worden dat de verdediging niet in de zomer plaats hoeft te vinden’, zegt Timmerman.

Hij suggereert om PhD-contracten voor mensen van buiten de EU niet meer in augustus of september te laten beginnen. ‘Het faculteitsbestuur zal de directeur van de Graduate School vragen om supervisors hierover te adviseren.’

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties