Zomerschool op z’n Yantais

RUG-bestuurders vliegen al het hele jaar heen en weer tussen Groningen en het Chinese Yantai. Wat vinden de eerste Groninger studenten die de stad hebben bezocht?

Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

De studenten en medewerkers van het Africa, China and Europa (ACE) Intensive Programme in Development Studies hebben nog last van jetlag nadat ze twee weken in China hebben gezeten. Het programma richtte zich op plattelandsontwikkeling in de Chinese provincie Henan, maar de groep ging ook naar Yantai, de stad waar de RUG een branch campus hoopt op te zetten.

Sandra Knoop, een 23-jarige Groningse die environmental and infrastructure planning studeert, deed mee aan de excursie. In een e-mail aan de UK schrijft ze dat de stad Yantai heel mooi is, maar dat haar verblijf in China ook vragen oproept over de plannen van de RUG.

UK: Wat waren je eerste indrukken?

Sandra Knoop: Dit was de eerste keer dat ik in China was, en ik kreeg zo veel binnen: het is echt heel anders dan Europa. China is een heel divers land, maar er zijn heel veel dingen waaraan je merkt dat het nog in een overgangsperiode zit en dat het nog niet een echt ontwikkeld land is – zoals bepaalde ideeën en algehele opvattingen over seksegelijkheid.

UK: Wat zijn die ontwikkelingsaspecten die uniek zijn aan China? Hoe gaat China daar anders mee om?

Knoop: China leeft echt alleen maar in het heden, en denkt niet echt na over de toekomst. Er wordt heel erg veel gebouwd, maar in een stad als Peking bijvoorbeeld kan je zien dat die gebouwen helemaal niet onderhouden worden. Ze zien er dus misschien 30 jaar goed uit, maar daarna? Gaat Yantai ook dat soort problemen hebben? Ze hebben wel veel moeite gedaan voor de promotie van de stad. In het Centre of City Planning was er een hele verdieping waar Yantai in het klein is nagebouwd, met licht, geluid, verkeer, en een promotiefilmpje.

UK: Waren er ook onderwerpen die op een ander manier werden behandeld dan je gewend bent?

Knoop: Bij veel dingen hadden ze het alleen maar over de goede kanten, zoals de prachtige architectuur, de mooie gebouwen en alle fantastische faciliteiten op de campus. Net alsof ze alleen maar daar om geven en niet verder nadenken. Neem bijvoorbeeld klimaatverandering: in zo’n mooie stad als Yantai, met al die nieuwe mogelijkheden en nieuwe gebouwen, vind ik wel dat dat iets is waar je rekening mee moet houden, meer dan alleen de schoonheid of moderne gemakken.

Bij veel dingen hadden ze het alleen maar over de goede kanten

UK: Was de locatie van de cursus ook meegenomen in het programma?

Knoop: Nou, we wisten eigenlijk alleen maar dat we erheen gingen vanwege de campus. We hebben helemaal geen informatie gekregen over waarom de RUG een campus in Yantai wilde en we kregen ook niets te horen over Yantai zelf. Ik vind Yantai een mooie stad, maar de focus lag alleen maar op de campus en de plannen. Het was nogal eenzijdig.

Foto Pieter Boele van Hensbroek

UK: Hoe is de infrastructuur?

Knoop: De infrastructuur is wel goed. Maar om in het centrum van Yantai te komen, moest je wel veertig minuten in een taxi zitten. De campus was ook gesloten in de zomer, dus misschien is het centrum beter bereikbaar tijdens het studiejaar. Bovendien waren we er maar twee dagen, en we deden alles met onze ‘eigen’ bus.

UK: Is Engels de voertaal, of waren er tolken?

Knoop: Het meeste werd gewoon in het Engels gedaan, alhoewel ik moet zeggen dat het niveau niet erg hoog ligt. Als de RUG in deze campus wil investeren, moet dat echt omhoog. Als het niveau van Engels blijft zoals het nu is, zullen internationale studenten de colleges of docenten niet kunnen begrijpen. En er waren soms tolken bij voor de mensen die echt slecht Engels spreken.

UK: Hoe staat het met internet?

Knoop: China heeft echt alles van Google geblokkeerd, waaronder Gmail en YouTube, en je kan niet op Facebook. Als je een VPN hebt, kan je er wel op, maar dan is internet wel langzaam. Ik had wel wat moeite met deze manier van doen. Want toen ik wetenschappelijke artikelen op wilde zoeken, waren heel veel sites geblokkeerd.

UK: Jullie zijn de eerste studenten hier. Denk je dat dit een goed programma is?

Knoop: Het voelde wel als een verkooppraatje. Het ging helemaal niet om het opleidingsniveau, de colleges die men kan volgen, of wat je kunt bereiken door in Yantai te studeren. Ik denk dat er nog veel te veranderen valt aan de denkrichting van de Chinezen. Er moet nog een hoop gebeuren aan de campus voordat deze ook internationaal van belang is.

Het kan heel interessant zijn als de RUG een campus in China opzet, maar er moet wel veel veranderen

UK: Wat vind je van de plannen van de RUG nu je Yantai zelf hebt ervaren?

Knoop: Ik denk dat het heel interessant kan zijn als de RUG een campus in China opzet, maar er moet wel veel veranderen. Ze denken daar gewoon heel anders: zij vinden dat je tijdens je studie alleen maar moet studeren, maar in Europa is het ook heel belangrijk om dingen naast je studie te doen. Zoals je aansluiten bij een vereniging, reizen, of andere activiteiten die je blik verruimen. Yantai moet niet alleen kennis, maar ook waarde toevoegen aan je leven. Dat gezegd hebbende, de beloofde faciliteiten zien er heel goed uit: modern en ‘westers’. Dat zal heus sommige mensen aantrekken, maar studeren is meer dan alleen een mooie campus.

Dit interview is bewerkt en ingekort

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties