Zelftesten voor je naar de uni gaat? Maar ik heb geen symptomen!

Studenten lijken niet vaak zelftests te gebruiken voor ze naar de universiteit gaan, wijst een kleine rondvraag door UKrant uit. Maar ze gebruiken de tests wel voorafgaand aan een bezoek aan vrienden of familie.

Van de honderd studenten die UKrant ondervroeg op diverse RUG-locaties in het centrum en op Zernike, zeiden maar negen dat ze zichzelf getest hadden voor ze gingen. Van de 91 anderen zeiden 49 dat ze de zelftests die de universiteit aanbiedt besteld hadden, en 64 zeiden dat ze wel eens een zo’n test gebruikt hadden.

Gatherings and parties

Hoewel het niet gaat om een representatieve steekproef, geeft de rondvraag wel een aanwijzing over hoe studenten de sneltesten lijken te gebruiken. 

Niet elke student nam de tijd om uitgebreid antwoord te geven, maar 31 van de 100 zeiden dat ze een zelftest gebruikt hadden voor ze naar grote bijeenkomsten gingen, naar feestjes of afspraken met vrienden. Twaalf hadden zichzelf getest voor ze (oudere) familieleden bezochten en 21 deden een test omdat ze covidsymptomen hadden.

Belangrijk

Sinds 5 mei zijn er gratis zelftests beschikbaar voor studenten en medewerkers van de RUG. In de brief die onderwijsminister Ingrid van Engelshoven afgelopen vrijdag naar alle universiteitsbesturen stuurde, zei ze dat de tests een grote rol blijven spelen in de heropening van de universiteiten.  

‘Het is belangrijk dat studenten na vakantie en bij start van het nieuwe studiejaar zich testen met behulp van zelfstesten’, schrijft ze. Maar de antwoorden op de rondvraag van UKrant lijken er op te wijzen dat studenten de tests eerder voor sociale bijeenkomsten gebruiken dan voor het onderwijs.

Asymptomatisch

Nandini Ahuja, pre-masterstudent arts, culture and media, test zichzelf wel voor ze naar de universiteit gaat. ‘Ik maak me zorgen als ik meer dan vijftig mensen zie op onderwijslocaties. Sommigen zijn misschien asymptomatisch en weten dat niet’, zegt ze. ‘Een zelftest kan de spanning onder studenten helpen verminderen, als aanvulling op het volgen van de andere voorzorgsmaatregelen en het bewaren van afstand.’

Veel studenten lijken te denken dat ze zich niet hoeven te testen als ze zich niet ziek voelen. Van de 91 studenten die zich niet hadden getest, zeiden 26 dat ze dat niet hadden gedaan omdat ze geen symptomen hadden. Acht anderen zeiden dat ze niet wisten dat ze de tests van de RUG konden krijgen, of dat ze niet wisten dat het aangeraden werd ze te gebruiken.  

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties