‘Yantai? RUG moet het zelf weten’

Demissionair onderwijsminister Jet Bussemaker heeft geen problemen met de Yantaireis die de RUG organiseerde voor leden van de universiteitsraad.
Door Peter Keizer

Dat zegt de minister in antwoord op Kamervragen van D66-Kamerlid Paul van Meenen. Het is aan de universiteit zelf om te bepalen op welke manier zij de universiteitsraad betrekt bij de besluitvorming omtrent de oprichting van een campus in de Chinese stad, vindt zij.

Eind mei reisde een delegatie van 48 RUG-medewerkers naar China. Het was deels een werkbezoek om afspraken te maken over de opleidingen die er in 2019 van start moeten gaan. Maar de reis lijkt ook bedoeld om de weerstand tegen de Yantaiplannen onder de studenten en medewerkers in de medezeggenschapsraden weg te nemen. Deze zomer moeten zij hun instemming verlenen aan de plannen voor de campus.

Van Meenen wilde van de minister weten of ze de reis een wenselijke manier van beïnvloeding van de universiteitsraad vindt. Volgens Bussemaker mag de universiteit zelf weten hoe het de raad betrekt bij de Yantaiplannen.

Kosten

Ook staat het de RUG vrij om zelf te bepalen hoeveel geld het besteedt aan de voorbereiding voor de campus in China, meent de minister. Zolang de universiteit maar geen belastinggeld gebruikt en transparant verslag doet van de scheiding tussen de publieke en private geldstroom. ‘Ik heb geen reden om aan te nemen dat de wijze waarop private middelen door de RUG worden besteed, van invloed is op de werkomstandigheden aan de RUG’, zegt Bussemaker.

Hoeveel de reis naar Yantai precies gekost heeft, wil de universiteit nog niet zeggen. De bedragen worden bekendgemaakt in het jaarverslag van 2017. Uit eerdere berekeningen van de UK blijkt dat de reis zo’n 70.000 euro zou hebben gekost.

Volgens de universiteit zijn de voorbereidingskosten in de periode januari tot en met september 2017 in totaal – dus inclusief de Yantaireis – begroot op 700.000 euro.

In 2015 liepen de voorbereidingskosten op tot 750.000 euro. Als de begroting van 2017 daarbij wordt opgeteld, is dat in totaal ruim 1,4 miljoen euro. Daar komen de voorbereidingskosten van 2016 nog bij, maar die wil de universiteit ook nog niet bekendmaken. Dat bedrag wordt gepubliceerd in het jaarverslag van 2016, dat binnenkort moet verschijnen.

Van Meenen kon nog geen reactie geven op de antwoorden van de minister. Hij had er nog geen kennis van genomen.

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties