Winst voor nieuwe personeelspartij u-raad; opkomst iets hoger

Voor het eerst in jaren heeft de personeelsgeleding van de universiteitsraad een nieuwe partij: Kwaliteit Voorop. De eenmansfractie van hoogleraar informatica Nicolai Petkov kreeg voldoende stemmen voor een zetel.

Wat Petkov hoopt te bereiken met zijn nieuwe partij is vooralsnog niet bekend. Hij was maandag niet aanwezig bij de bekendmaking van de verkiezingsuitslagen in het Academiegebouw.

Naast Petkov veroverde ook de Personeelsfractie een extra zetel, waarmee ze naar negen zetels in de raad groeit. De Wetenschapsfractie zakte van vier naar twee zetels. 

Binnen de studentengeleding waren er slechts kleine verschuivingen. Studenten Organisatie Groningen (dit jaar zes zetels) verloor een zetel aan Lijst Calimero (dit jaar vier zetels), waardoor beide partijen volgend academisch jaar op vijf zetels staan. De Vrije Student (DVS) behield zijn twee zetels.

DVS

Hoewel DVS in de universiteitsraad geen zetel won, groeide de partij wel op verschillende faculteiten. DVS is de enige partij die ook op faculteitsniveau actief is en veroverde dit jaar voor het eerst een zetel in de raad van de Faculty of Science and Engineering. 

Ook wist de partij het aantal zetels bij medische wetenschappen uit te breiden van één naar drie. In de raad van letteren behield DVS zijn twee zetels. Alleen in de faculteitsraad van economie en bedrijfskunde zakte DVS van twee zetels naar eentje.

‘Ja, er is er weer eentje bij met FSE’, zegt Bastiaan Hoks, DVS-lijsttrekker voor de u-raad. ‘Bij de medische faculteit was het een beetje toeval. Wij hadden drie mensen opgegeven en omdat er precies genoeg kandidaten waren voor de raad, waren er geen verkiezingen en mochten ze er alle drie in. Dus daar is ook een beetje geluk bij komen kijken.’

Volgens Hoks probeert DVS door de hele universiteit de partijlijn van flexibiliteit door te zetten. ‘Zoals online colleges kunnen terugkijken; niet als vervanging, maar een week voor de tentamens’, zegt hij. ‘En verder heb je per faculteit natuurlijk heel eigen kwesties, dus dat laten we dan aan de leden over die op die faculteits zitten.’

Opkomst

De opkomstpercentages liggen dit jaar over het algemeen iets hoger dan vorig jaar. Zo stemde 22,06 procent van de studenten voor de universiteitsraad. Het is een kleine groei ten opzichte van de 20,55 procent van vorig jaar, maar toch noemde collegevoorzitter Jouke de Vries het ‘winst voor de democratie’. 

Ook binnen de faculteiten is vooral groei te zien, gemiddeld met enkele procenten. Alleen bij Campus Fryslân daalde de opkomst onder studenten van 53,11 procent vorig jaar naar 49,34 procent dit jaar. Daarmee is de totale opkomst daar nog steeds de op een na hoogste van alle faculteiten.

In totaal stemde dit jaar 38,32 procent van de medewerkers voor de personeelsgeleding van de u-raad. De volledige uitslag van de verkiezingen is hier terug te lezen.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties