Minister Wiebes geeft klimaatles in RUG-truck

Vier dagen na het klimaatprotest van scholieren in Den Haag, kwam minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) aan het Augustinuscollege een lesje klimaat en duurzame energieopwekking geven. Die vond plaats in de Jouw Energie van Morgen-truck ‘van’ Theo Jurriëns van de RUG.
Door Jelmer Buit

In de stakingen vorige week vroegen scholieren aandacht voor een beter klimaatbeleid. Wiebes: ‘Als ik zelf zou gaan protesteren, zou ik liever wel willen weten waarvoor ik precies protesteer. Ik denk dat veel mensen die nu protesteren, dat helemaal niet weten. Het is meer een soort pleiten voor iets. Ik zie het daarom ook meer als een signaal van een groep. Maar daar moeten we zeker wel iets mee doen.’

De truck

De Jouw Energie van Morgen truck, voorheen bekend als de Discovery truck, is een sciencetruck van de RUG, Gasunie en GasTerra. De Faculteit Science and Engineering (FSE) gebruikt hem om les te geven en jongeren mee te laten denken over de toekomstige energievoorziening.

‘Ik sta hier ook niet vanwege die stakingen, als een soort tegenwicht’, zei Wiebes maandag. ‘Ik zie mijzelf niet als rolmodel. Ik wil dat ook niet zijn. Ik zie mijzelf meer als de gemiddelde Nederlander. Enerzijds probeer ik wel groener bezig te zijn, bijvoorbeeld met de verwarming van mijn huis. Anderzijds is de auto waarin ik rij niet erg zuinig. Ik zit er een beetje tussenin.’

In zijn lezing zinspeelde Wiebes op de belangrijke rol van Groningen als energiebron. Wordt de gaskraan stukje bij beetje weer opengedraaid? Wiebes: ‘Nee, we gaan op zoek naar nieuwe manieren om gas te winnen. En dat is een uitdaging, dat is spannend. Maar ik heb er vertrouwen in dat ons dat lukt.’

Zonnecel

Wiebes knutselde ook, onder toeziend oog van de 30 leerlingen, zelf een zonnecel in elkaar. Lize Knol (16) mocht hem begeleiden. ‘Ik vond het erg leuk. Helaas was het resultaat wat minimaal, dus de minister zal nog wel wat aan zijn vaardigheden moeten werken. Maar het is wel goed dat hij helemaal uit Den Haag komt om ons hier les te geven.’

Ook Niels Bennega (17) was goed te spreken over het bezoek. ‘Twee derde van Nederland loopt het gevaar te overstromen. We moeten zoeken naar een duurzame en gemeenschappelijke oplossing. Die is er nu nog niet. Daarom is het goed dat Wiebes dat onder de aandacht brengt. Het is wel gek dat wij als land met een redelijk overstromingsgevaar, wat betreft klimaatbeleid de hekkensluiter van Europa zijn.

 

 

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties