Wetenschappelijk personeel letteren krijgt vrij in te vullen werkuren

Wetenschappelijk personeel van de letterenfaculteit krijgt vanaf september 80 vrij te besteden werkuren per jaar. Die uren kan ze gebruiken voor bijvoorbeeld scholing, overleggen of administratieve taken, maar ook voor een onderwijsvrij blok.

Zo kan wetenschappelijk personeel (vanaf universitair docenten) ervoor kiezen om de jaarlijkse uren op te sparen en eens in de vijf jaar een ‘onderwijs-sabbatical’ op te nemen. Dat betekent dat een personeelslid in een aangesloten blok van tien weken geen onderwijs hoeft te geven. 

Daarmee komt het faculteitsbestuur aan een langgekoesterde wens van het wetenschappelijk personeel tegemoet: een manier vinden om meer toegewijde onderzoekstijd te hebben in een faculteit waar de onderwijsdruk erg hoog is.

Werkdruk verlichten

Het nieuwe plan helpt ook docenten zonder onderzoekstijd. Zij krijgen vanaf september automatisch ieder jaar 80 uur minder onderwijstaken. Deze uren kunnen ze vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld scholing of administratieve taken; zaken die door de hoge werkdruk nog vaak tot overwerk leiden. 

Wie wel onderzoekstijd heeft, kan ieder jaar zelf kiezen of de vrije onderwijsuren worden opgespaard voor een sabbatical, of dat die het jaar erna vrij worden ingevuld. Personeel dat in september al vijf jaar voor de faculteit werkt, hoeft niet voor een sabbatical te sparen maar kan meteen al voor een sabbatical kiezen. 

Sectorplannen

De nieuwe plannen worden betaald van het extra geld dat de faculteit kreeg uit de sectorplannen van de overheid. Op deze manier wil het bestuur al het wetenschappelijk personeel laten profiteren. 

De faculteitsraad is tevreden over de ingezette lijn. ‘Ik denk dat deze plannen een goede mogelijkheid zijn om meer toegewijde onderzoekstijd te krijgen’, zegt voorzitter Iva Pesa. ‘Met onze drukke schema’s is het belangrijk om wat tijd te krijgen om na te denken en te schrijven. In die zin voldoet het plan aan onze verwachtingen.’

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties