Werken in labs Feringa Building nog altijd niet mogelijk, onderzoekers zijn het zat

Groeiende frustratie bij de onderzoeksgroepen die zijn verhuisd naar de Feringa Building: ze hebben al weken vertraging opgelopen doordat ze nog altijd niet in de nieuwe laboratoria kunnen werken. 

Dat heeft te maken met de ventilatie in het gebouw. Lucht uit de laboratoria mag vanwege de veiligheid absoluut niet buiten de labruimtes komen. Dat kan nu nog niet worden gegarandeerd, blijkt uit een e-mail aan alle gebruikers. 

Ook controleren installateurs de zuurkasten nog voordat onderzoekers ze kunnen gebruiken. Tot die tijd is er geen toestemming om chemicaliën naar het gebouw te verplaatsen.

‘We kunnen al vijf weken geen onderzoek doen’, verzucht hoogleraar polymeerchemie Katja Loos. En dat terwijl er beloofd was dat de labs klaar zouden zijn, na de twee weken durende verhuizing. 

Complexe techniek

Volgens de faculteit duurt het zo lang vanwege de complexe technische installaties en de hoge veiligheidseisen voor het gebouw. 

Loos heeft eerder voorgesteld om de verhuizing vanwege de problemen te onderbreken, zegt ze. Dat heeft het faculteitsbestuur ook overwogen, maar uiteindelijk niet gedaan. Het zou tot een vertraging van al snel twee tot drie maanden leiden voor de verhuizing en de sloop van Nijenborgh 4. De kosten daarvoor kan de faculteit niet dragen.

Alternatieven

Momenteel kijkt Loos naar alternatieven om toch onderzoek te kunnen doen. ‘Ik heb gevraagd of we voor wat synthesewerkzaamheden naar de oude labs kunnen gaan’, zegt ze. Verder kijkt ze naar de mogelijkheid om extern laboratoriumruimte te huren.

Ook Maria Antonietta Loi, hoogleraar foto-fysica en opto-elektronica, is gefrustreerd. In haar groep zijn er nu 25 mensen aan het wachten tot ze het lab weer in kunnen. ‘Ik hoop nog steeds dat het probleem snel opgelost zal zijn, want mijn geduld en dat van de hele groep is bijna op.’

Twee weken

Promovendus elektrochemie Maurits de Roo noemt het gek dat zijn groep kon verhuizen, zonder dat het laboratorium klaar was. ‘Ik snap dat er kinderziekten kunnen zijn, maar een werkend laboratorium is wel iets heel belangrijks.’

Zijn groep overlegt inmiddels met de veiligheidscoördinator of ze chemicaliën die geen zuurkast nodig hebben toch kunnen overbrengen naar het nieuwe gebouw. Dan kunnen ze toch weer enigszins aan de slag. ‘De inschatting is dat dit over twee weken wel kan.’

Over een tijdspad voor de oplossing per groep wil de faculteit uiterlijk binnen twee weken duidelijkheid geven. Eind april komt er een volledige update over de stand van zaken rondom de verhuizing.

Lees ook:

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties