Bonden: Werkdruk universiteiten is onverminderd hoog

Universiteiten doen hun best om werkdruk te bestrijden, maar het personeel merkt daar weinig van. Twee derde van de wetenschappers en de helft van het ondersteunend personeel kampt met te hoge werkdruk.

Dat blijkt uit onderzoek van de vakbonden FNV en VAWO. De bonden ondervroegen ruim 1100 universiteitsmedewerkers. Van hen ervaren 7 op de 10 een ‘hoge tot zeer hoge werkdruk’. 65 procent zegt wel eens te hebben overwogen om ander werk te zoeken vanwege die hoge druk.

Veel van de respondenten wijten de toegenomen druk aan het feit dat ze steeds meer taken moeten doen in steeds minder tijd, door jarenlange overheidsbezuinigingen. ‘Die extra taken moeten allemaal gebeuren naast het reguliere onderwijs, waarin het aantal studenten ook toeneemt’, merkt bestuurder Jan Boersma van FNV Overheid op. ‘Waar voorheen onderwijsassistenten veel administratief werk uit handen namen, moeten docenten dat nu zelf doen.’

Maatregelen onvoldoende

De Nederlandse universiteiten werken allemaal aan een plan van aanpak om de werkdruk omlaag te brengen. Zo liet de RUG in het voorjaar van 2018 een medewerkersonderzoek doen, waaruit bleek dat veel personeel structureel overwerkt. Op initiatief van de universiteitsraad besloot het college van bestuur onlangs om ieder jaar vijf miljoen euro uit te trekken voor werkdrukverlichting.

Toch merken de respondenten van het vakbondsonderzoek nog bijster weinig van verlichting. Zo’n 85 procent beoordeelt de maatregelen op de eigen universiteit als ‘onvoldoende’. Op universiteiten waar maatregelen zijn ingevoerd, is de werkdruk volgens 62 procent gelijk gebleven en volgens 29 procent zelfs verder gestegen.

Actie

Deze week voert de hele onderwijssector actie voor meer investeringen. FNV en VAWO eisen van onderwijsminister Van Engelshoven 1,15 miljard euro extra voor het wetenschappelijk onderwijs.

Ze willen ook dat een geplande bezuiniging, de doelmatigheidskorting, geschrapt wordt, en dat er meer geld naar de eerste geldstroom gaat voor onderzoek. Vrijdag staakt onderwijspersoneel op het Malieveld in Den Haag.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties