Afgelegen hunebed in de Gasterse Duinen.

Een reis door de tijd in De Hondsrug UNESCO Global Geopark

In het unieke gebied van De Hondsrug UNESCO Global Geopark kun je prachtig fietsen en wandelen. 150.000 jaar geleden vormde een gigantische ijsmassa hier ruggen, dalen en stromende beken. Dit proces was uniek in de wereld.
1 april om 9:00 uur.
Laatst gewijzigd op 23 februari 2022
om 13:27 uur.
april 1 at 9:00 AM.
Last modified on februari 23, 2022
at 13:27 PM.
Avatar photo

Door Advertorial

1 april om 9:00 uur.
Laatst gewijzigd op 23 februari 2022
om 13:27 uur.
Avatar photo

By Advertorial

april 1 at 9:00 AM.
Last modified on februari 23, 2022
at 13:27 PM.
Avatar photo

Advertorial

Langs de vele fiets- en wandelroutes vind je 85 hotspots, die de geschiedenis van dit schitterende gebied vertellen. Treed bijvoorbeeld in de voetsporen van de harige mammoet. Bewonder de hunebedden en grafheuvels en ontdek welke schatten onze prehistorische voorouders ons nog meer nalieten. Of kies een route langs middeleeuwse esdorpen en authentieke Saksische boerderijen. 

Het Hondsruggebied loopt van Groningen tot Coevorden. 

Duizenden jaren mensensporen

Op de Hondsrug wonen al duizenden jaren mensen. Als zandrug in een zompig veenlandschap was het de enige streek in de wijde omtrek waar je hoog en droog kon wonen en reizen. Neanderthaler-jagers sloegen hier hun kampen op. We vonden hun werktuigen en botjes van hun jachtbuit.

Het trechterbekervolk bouwde hunebedden om de doden in te begraven. Op het veld vind je nog sporen van wagens en karren die in de middeleeuwen de Hondsrug volgden naar Groningen.

Boeren bouwden hun dorpen, boerderijen en kerken middenin de heidevelden, op de Hondsrug en de Rolderrug. Mensen maakten elkaar bang met verhalen over de wrede reuzen Ellert en Brammert en over de betoverende Witte Wieven. Het barst hier van de verhalen.

Het enige UNESCO Global Geopark in Nederland

Dankzij deze unieke geschiedenis en haar sporen heeft UNESCO het Hondsruggebied erkend als Global Geopark. Wereldwijd zijn er daar 140 van, in Nederland is dit het enige.

Stichting De Hondsrug UNESCO Global Geopark spant zich samen met overheden, maatschappelijke organisaties en inwoners in om het gebied verder te ontwikkelen en te beschermen. 

Meer informatie:

https://www.facebook.com/dehondsruggeopark
https://www.twitter.com/hondsruggeopark
https://www.instagram.com/geoparkdehondsrug

www.dehondsrug.nl

Het Balloërveld, in de buurt van Rolde.

Vestingstad Groningen.