Als student je eigen website maken? Denk aan deze 5 dingen

Laten we eerlijk zijn; in de digitale wereld van vandaag is een online aanwezigheid goud waard. Maar voordat je je in de wondere wereld van webontwerp stort, zijn er een paar essentiële dingen die je echt even moet overwegen. Pak dus een koffietje en lees gezellig mee — dit zijn de vijf dingen waar je aan moet denken bij het bouwen van je eigen website.

De hosting van je website

Het eerste waar je aan moet denken wanneer je als student in Groningen je eigen website wil maken, is de hosting website. Dit is van groot belang wanneer je ervoor wil zorgen dat zoveel mogelijk mensen je website te zien krijgen. Door middel van de juiste hosting verschijnt je webpagina ineens op zoekmachines als Google. Daarnaast zorg je ervoor dat je website heerlijk snel laadt! Wees dus slim door rond te kijken naar de verschillende webhosting opties die er zijn en aan je eisen voldoen.

De domeinnaam

Naast de hosting van je website, is het ook slim om aan de domeinnaam van je website te denken. Je domeinnaam is iets wat herkenbaarheid geeft aan het stukje internet dat van jou is. Het is hierbij aan te raden om voor een domeinnaam te kiezen dat simpel en kort is. Daardoor wordt het voor iedereen makkelijker om te onthouden. Op plekken als transip.nl kun je checken of een domeinnaam die je wil nog beschikbaar is en ook daadwerkelijk de domeinnaam aanschaffen.

Het ontwerp van je website

Je website is net als je digitale visitekaartje; het weerspiegelt wie je bent en waar je voor staat. Zorg er daarom voor dat het ontwerp van je website strak en professioneel is. Heb je geen oog voor design? Geen paniek! Er zijn talloze templates online die je kunt gebruiken als startpunt. Pas ze aan met je eigen kleurenschema’s, lettertypes en beeldmateriaal om jouw unieke stempel erop te drukken.

Het doel van je website

Het is essentieel dat je stilstaat bij wat het hoofddoel van je website is. Wil je bijvoorbeeld je persoonlijke portfolio laten zien aan potentiële werkgevers, of wil je juist je handgemaakte kunstwerken verkopen? Het doel bepaalt namelijk de structuur en inhoud van je site. Wees dus duidelijk in je doel en zorg ervoor dat je website hierop is afgestemd.

De beveiliging

Veiligheid op het internet is geen grapje en dat geldt ook voor jouw website. Het is belangrijk dat je bezoekers zich veilig voelen als ze jouw digitale ruimte betreden, net als dat jij wilt dat jouw gegevens beschermd zijn tegen ongewenste gasten. Zorg dus voor een sterk fundament met een SSL-certificaat; dit kleintje verandert het ‘http’ in een veilig ‘https’ en activeert het hangslotje naast de URL in de browser.