Weggepest uit je huis: urineren in de gang en ex-gedetineerden in lege kamer

DOOR LENNART WIERDA

Verhuurders gaan soms erg ver als ze van hun studenten af willen. Dat wordt erger met de nieuwe wetgeving op komst, vreest de Woonbond.

RUG-student Maria had een gezellige zaterdagavond achter de rug. Met haar huisgenoot had zij in haar woning wellicht iets te veel lawaai gemaakt, maar niets wat het volume bij een gemiddeld studentenhuis zou overstijgen. 

De bewoners hoorden de volgende ochtend de voordeur opengaan en voetstappen door het studentenhuis gaan. Het was de huisbaas. Die was boos.

Zij spraken hem aan, maar hij negeerde ze en liep stoïcijns richting de badkamer. Daar bleef hij een minuut en liep daarna, zonder een woord met iemand te wisselen, weer de voordeur uit.

Natte vlek

Maria kwam haar kamer uit en ontdekte een rare, natte vlek in het tapijt op de overloop die er ongeveer vijf minuten geleden nog niet zat. Het rook naar urine. ‘Niet alleen rook die plek, er waren nog vier andere plekken.’

De studenten bleven geschrokken achter. ‘De huisbaas kon immers elk moment onze kamers binnenlopen. Ik heb nachten met een mes geslapen. Want als hij dan binnenkwam, hadden we een wapen.’

Intimiderend

Dit incident staat niet op zichzelf. Intimiderend of ‘onwenselijk’ gedrag door kamerverhuurders komt volgens Mathijs ten Broeke van de Woonbond steeds vaker voor. Hoewel exacte cijfers niet bekend zijn, ziet hij de laatste tijd een sterke stijging van het aantal klachten van huurders over ongepast gedrag door verhuurders. 

‘We ontvangen momenteel erg veel klachten van studenten, ook in Groningen, waarin ze omschrijven dat ze geïntimideerd worden en dat de druk om de woning te verlaten alsmaar wordt opgevoerd’, stelt Ten Broeke vast.

Wetgeving

Een toenemend aantal verhuurders wil af van studenten, ziet de Woonbond. Aanleiding is recente wetgeving: de Wet goed verhuurderschap (ingegaan op 1 juli van vorig jaar) en de Wet betaalbare huur (die ingaat per 1 juli van dit jaar). Beide wetten hebben als doel om de huurder te beschermen door huurprijzen aan banden te leggen en de huurder extra rechten toe te kennen.

Ten Broeke ziet dat verhuurders hierdoor de druk op bewoners proberen op te voeren. ‘Door de huidige huurders weg te pesten, kunnen onder meer internationale studenten, arbeidsmigranten en ex-gedetineerden in de kamers geplaatst worden. Die zijn minder bekend met de regelgeving, hebben niet veel keuze tussen kamers en zullen hogere prijzen accepteren.’

Hospiteeravond

Het is een herkenbaar plaatje voor Maria en haar drie huisgenoten. Toen er twee kamers vrijkwamen in hun meidenhuis, wilden ze die via een hospiteeravond aan andere studenten toewijzen. Maar de huisbaas weigerde.

Kort daarop trokken twee buitenlandse mannen van middelbare leeftijd in de kamers, een aantal weken later gevolgd door twee anderen. Allemaal blowden ze constant met de deur open en dronken veel.

De mannen aanspreken had geen zin, vertelt Maria, klagen bij de huisbaas evenmin. ‘Ze verwezen allemaal elke keer naar de huisbaas. Terwijl de huisbaas juist zei dat wij het onderling maar moesten uitzoeken.’

Huurcontract

De mannen beweerden geen huurcontracten te hebben en bleken later ex-gedetineerden te zijn. Na enkele weken verlieten ze de woning en kwamen er andere mannen langs. ‘Ze bleven meestal maar een paar weken. Al die mannen. De huisbaas wilde ons er echt weg hebben.’

Daan Swets van de Groningse partij Student & Stad kijkt niet op van het verhaal. Hij komt de laatste tijd vaker zulke kwesties tegen. ‘De verhouding tussen student en verhuurder is een onevenredige. Zeker met de aankomende wet- en regelgeving trekken huisbazen alles uit de kast. Ze zijn soms echt meedogenloos.’

Niet bekend

Swets moedigt studenten daarom aan om aan te kloppen bij de Huurcommissie of het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag. ‘Bij de gemeente ligt dus ook de opgave om de studenten over deze mogelijkheden te informeren. Zeker bij internationale studenten is dit lastig, omdat zij niet bekend zijn met de huurregels.’

Voor Maria komt een oplossing te laat. Aangifte bij de politie doen haalde niets uit, langsgaan bij de huurcommissie ook niet. Ze koos ervoor om een andere kamer te zoeken, met succes. Na twee weken bij vriendinnen gelogeerd te hebben, heeft ze elders in Groningen een ander thuis gevonden. 

Engels

4 REACTIES

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties