We laten ons niet wegjagen, zeggen LHBTQ-studenten na aanval op dragbar

DOOR EOIN GALLAGHER AND RITA ALVES

LHBTQ-studenten aan de RUG zijn geschrokken van de aanval op medewerkers van dragbar Dorothy’s. Maar het gaat ze er niet van weerhouden om daar weer naartoe te gaan, zeggen ze.

De mishandeling vond plaats op de stoep van Dorothy’s Drag Under the Rainbow, een vaste stek voor LHBTQ-studentenvereniging Ganymedes. Het gebeurde op 8 april, dezelfde dag dat zo’n twintig man ook een gebouw van de COC in Eindhoven aanvielen.

Eigenaren Waynne Meek en Andy Wilson waren samen met een paar medewerkers net de zaak aan het afsluiten toen er een groepje langsfietste dat homofobe dingen tegen ze riep. Er ontstond een ruzie en hoewel die snel gesust was, kwam er vervolgens een andere jongen aan die de twee groepen begon te filmen en daarna de medewerkers belaagde.

Unexpected

‘Ik was heel verbaasd dat dit soort dingen nog gebeuren’, zegt RUG-student Isobel, die regelmatig in de bar komt. Ze was er deze avond niet, maar las over het incident op de Instagrampagina van Dorothy’s. ‘Je verwacht zoiets niet, zo dichtbij huis.’

Hoewel de motieven van de dader niet duidelijk zijn, voelen veel bezoekers van Dorothy’s de gevolgen van zijn aanval. Zij beschouwen de bar als hun veilige plek. ‘Ik ga hier niet stoer over doen: dit doet zeer’, zegt rechtenstudent Yoana Nikolova, commissielid extern van Ganymedes. ‘Ik ben niet verdrietig, niet wanhopig, niet eens boos. Ik voel alleen maar pijn.’

Hoewel Yoana Nederland als relatief veilig en tolerant beschouwt en zoiets niet had verwacht, is ze ook niet echt verrast. ‘Dit soort gebeurtenissen herinnert niet alleen de mensen die erbij waren, maar ook anderen eraan dat ze nog steeds bang moeten zijn en moeten uitkijken.’

Steun betuigen

Maar de angst hield ze niet weg bij Dorothy’s. Twee dagen na de aanval ging de bar bij uitzondering op maandag open voor zowel vaste gasten als nieuwe gezichten. Om te benadrukken dat het belangrijk is om de eenheid te bewaren, legt Waynne uit.

Demi Laan, die in de pr-commissie van Ganymedes zit, was die avond een van de bezoekers. ‘Ik wilde laten zien dat ik ze steun; ik gaf ze een knuffel en we hebben even gepraat.’ Steun betuigen, laten zien dat je solidair bent en dat je achter ze staat zijn de belangrijkste dingen die je kunt doen na zulke gebeurtenissen, vindt Demi.

Dorothy’s is de afgelopen week overspoeld met kaarten, bloemen, lieve berichtjes en zelfs een financiële donatie voor een beveiligingscamera. Niet alleen van LHBTQ’ers, zegt Waynne, maar ook van anderen.

Spreek je uit

Maar Yoana vindt dat er meer moet gebeuren. ‘Wij zijn maar een kleine vereniging, we kunnen niet alles doen. Daarom hopen we dat we op mensen van buiten de LHBTQ-gemeenschap kunnen rekenen.’ Spreek je uit, zegt ze, toon vaker je steun. ‘De universiteit hijst soms de regenboogvlag, maar die halen ze dan de volgende dag weer naar beneden.’

De gemeenschap zal hoe dan ook opkomen voor plekken als Dorothy’s, zegt Isabel. ‘Je kunt het ons moeilijk maken, maar we blijven bijeenkomen.’ Ze is dan ook niet bang om terug te gaan naar de bar. ‘Door het soort plek en wie er werken en wie er heengaan, voel ik me gewoon heel veilig.’

Demi zei vorige week iets vergelijkbaars tijdens een borrel van Ganymedes. ‘Laten we doen waar we beste in zijn en samen sterk blijven. Laat de angst alsjeblieft niet overwinnen.’

English

3 REACTIES

  1. Als niemand reageert dan doe ik het wel. Kom op mensen, waar blijven jullie nou? Een beetje strijdvaardigheid graag!

    De emancipatie is nooit af. Het is nooit klaar! Omdat er allerlei krachten in de voortdurend veranderende samenleving zijn die proberen stukjes van de verworvenheden af te snoepen moet je altijd alert blijven, en dat blijkt wel. Het is onderdeel van een algehele trend in de wereld waarin het klimaat snel verslechterd. En dat zeg ik als hetero.
    Je merkt dat in het huidige verder polariserende klimaat in Nederland een negatieve toon naar homo’s en de LHBTQIA+ gemeenschap of welke je afkorting je ook maar wil gebruiken, steeds meer gemeengoed begint te worden in praatprogramma’s (niet in de laatse plaats voetbalprogramma’s) en in gesprekken tussen mensen thuis en op straat. Als men het heeft over de boeren en de stikstofdiscussie of de instroom van asielzoekers, etc. dan wordt dit gemene pilletje vaak ook nog snel even in het gerecht verstopt. Met name op de rechtervleugel. Maar mensen vergeten even voor het gemak dat Pim Fortuyn gay was (ik vond zijn ideeën maar niets, maar dat terzijde), en in partijen als de PVV en Forum zitten ze ook, net als bij alle andere partijen. Het zijn namelijk normale mensen als iedereen.

    In een dergelijk vijandig klimaat is het niet vreemd dat steeds meer mensen zich gelegitimeerd voelen om geweld en vernielingen te gaan gebruiken tegen de LHBTQ gemeenschap. Dat hebben we in Rusland immers ook gezien. Toen deze anti-homowetten aangenomen en ingevoerd werden, een Nederlands Greenpeace-schip daar aan de ketting lag zat het Koningspaar doodleuk een biertje te drinken met Poetin, liet Maxima zich door hem zoenen. En dat terwijl ze waren gewaarschuwd. Een jaar later werd de MH17 uit de lucht geschoten. Het kan snel escaleren! Hier dient de politiek een veel duidelijker signaal af te geven. Maar met zo’n leugenachtige Minister-President die “Visie” ziet als “een olifant die het zicht belemmert” en er trots op dat hij geen visie heeft zou dat niemand hoeven te verbazen.

    Het maakt me niet uit welke politieke stroming je aanhangt, maar als er ontevredenheid is en mensen voelen zich aan de kant gezet en tekort gedaan volgt er in de regel een hele boze reactie waarin ze soms wild om zich heen gaan slaan waarbij ineens iedereen de schuld lijkt te krijgen.
    Dat vind ik dus heel dom. Hoe kun je nu niet beseffen dat, als jij je als groep tekort gedaan voelt het gaat helpen om heel negatief af te geven op een andere groep. Gevolg; iedereen wordt tegen elkaar uit gespeeld en jij bent de volgende groep die ze aanpakken. Een beetje “Solidariteit”graag! en dat is geen vies woord!
    In Afrika zitten evangelische zendingsgroepen, met name uit de VS al decennia lang de bevolking op te stoken door een uiterst conservatieve boodschap te propaganderen met een heel agressieve anti-homo toon. In die armoede daar valt die boodschap wel in vruchtbare aarde. Zeker als die Amerikane een flinke zak geld meebrengen waarmee ze bovendien bestuurders kunnen omkopen en anti-homo demonstraties kunnen financieren. De aangescherpte zeer stenge anti-homowetten in Oeganda komen dus echt niet uit de lucht vallen.

    Mensen in het Westen zien Poetin als een boeman maar als ik iemand weer dit soort negatieve onzin hoor uitkramen over LHBTQI-ers dan denk; Waarom verhuis je niet gewoon naar Rusland dan? Daar hebben ze anti-homo wetten! Dat wil je toch?
    Maar dat willen ze natuurlijk ook niet want mensen houden van de vrijheid, HUN vrijheid wel te verstaan en de ander kan de rambam krijgen. Dan denk ik; Wat wil je nu eigenlijk? Wat had je nu eigenlijk verwacht? Dat de vrijheid gratis is? Je kan niet zomaar het een verwachten zonder het ander. Mensen zouden eens wat beter moeten nadenken voordat ze zomaar ergens in meegaan i.p.v. hun alleen hun onderbuik te gebruiken. En daar hoef je echt geen linkse rakker voor te zijn (bewees Pim Fortuyn). Want jij bent straks de volgende die aan de beurt is.

  2. Het klinkt eerlijk gezegd meer als een uit de hand gelopen ruzie dan een echte aanval (dat suggereert toch iets intentionelers; ik zie dan eigenlijk al bijna een soort bestorming voor me), maar dat is al erg genoeg en zou gewoon niet voor mogen komen. Je valt mensen niet lastig om hun geaardheid of de manier waarop ze die uiten. Veel sterkte gewenst voor alle getroffenen.

    • Als ik het zo teruglees, klinkt “een uit de hand gelopen ruzie” nogal bagatelliserend. Dat is niet de bedoeling. Dit soort gebeurtenissen kunnen grote impact hebben, zeker als je er middenin zit. Wél denk ik dat “aanval op dragbar” een ander beeld oproept dan wat er hier kennelijk gebeurd is, zeker omdat er op andere plekken daadwerkelijk geplande en massale aanvallen op gay- en dragbars worden uitgevoerd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in