Wat doen je darmen als je anders gaat eten?

Wat is de relatie tussen voeding, darmbacteriën en lichamelijke en mentale klachten? Die vraag staat centraal in het onderzoek Eten voor de Wetenschap, waarvoor de RUG en Van Hall Larenstein duizend deelnemers zoeken.
Door René Hoogschagen

‘Er is veel bekend over het effect van bepaalde voedingsstoffen, zoals rood vlees’, legt promovenda Anouk Willems uit. ‘Maar we weten weinig over verandering van het hele voedingspatroon en wat dat doet met de bacteriën in de darmen. En is het nodig om altijd gezond te eten of kun je ook wel eens een gebakje pakken?’

Welvaartsziekten als diabetes, hart- en vaatziekten of depressie worden steeds meer gelinkt aan voeding. ‘Maar voedingsadvies komt vaak pas als het al te laat is’, zegt Willems, oud-RUG-student en nu verbonden aan Van Hall Larenstein. Ze doet haar promotie onder leiding van RUG-hoogleraar Gertjan van Dijk.

De bedoeling is dat de deelnemers vier weken lang bijhouden wat ze eten en drinken, vanaf vlak voordat ze overstappen op een ander voedingspatroon. Voor het onderzoek is een website opgetuigd waarop ze de vragenlijsten kunnen invullen. Ook kunnen mensen hun ontlasting laten onderzoeken op bacteriën, als ze daaraan meebetalen: 49 euro.

Korting

‘Het darmonderzoek kost normaal 135 euro, maar wij kunnen korting krijgen’, zegt Willems. ‘Gratis was niet haalbaar.’ Is ze niet bang dat mensen vanwege de kosten dit deel van het onderzoek overslaan? ‘Tot nu toe zitten we op driehonderd deelnemers, en doet 50 procent van de deelnemers mee aan het darmonderzoek. En dat percentage is constant vanaf het begin.’

Wie zijn ontlasting wel laat onderzoeken, krijgt in ruil een rapport met de uitslagen welke bacteriën er in zijn darmen zitten en wat die bepaalde bacteriën voor je gezondheid doen.

Het onderzoek loopt al sinds oktober, op kleinere schaal, maar Willems hoopt dat uiteindelijk zo’n duizend mensen aan het onderzoek mee zullen doen. ‘We hopen op mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn om hun voedingspatroon te veranderen’, zegt ze.

Meedoen aan Eten voor de wetenschap kan via etenvoordewetenschap.nl.

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties