In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: eerstejaars in Maastricht krijgen een verplichte training over grensoverschrijdend gedrag en de Universiteit Leiden wil toch weer gebruik gaan maken van slimme camera’s.
Waarom is studieschuld niet aftrekbaar?
Oud-student belastingrecht Frans Wiggers van de Universiteit van Amsterdam kreeg kort geleden bericht van DUO dat hij vanaf januari 2023 zijn studielening moet terugbetalen.
Hij schrok zich een hoedje, want het maandelijkse bedrag is het dubbele dan waarop hij had gerekend – al is dat laatste een beetje zijn eigen fout, zo geeft hij eerlijk toe in een gastcolumn in de universiteitskrant Folia.
Wiggers werkt tegenwoordig bij de belastingdienst. Wie een huis koopt, zo weet hij dus als geen ander, heeft recht op renteaftrek. Maar waarom geldt dat niet voor een studieschuld? Hij vindt het vreemd dat de overheid hem stimuleert om te gaan studeren, maar dat er van die schuld fiscaal niets wordt gefaciliteerd.
‘Ik vergelijk het graag met een hypotheek waar je vermogen opbouwt met vreemd vermogen en die rente ook nog eens van je inkomsten in aftrek mag brengen. Met de rente op een studieschuld, die ik over twee jaar zal betalen (1,78 procent), mag dat niet.’
Verplichte training grensoverschrijdend gedrag
De Universiteit Maastricht (UM) wil dat eerstejaars die in september naar de Maasstad komen verplicht een training over grensoverschrijdend gedrag volgen. De UM biedt al soortgelijke workshops aan, maar die zijn vrijwillig. Nu is het de bedoeling dat alle eerstejaars bachelors met ingang van het nieuwe academisch jaar zo’n training moeten volgen.
Dat is in ieder geval het streven, zo tekent het Maastrichtse universiteitsblad Observant op uit de mond van bestuursvoorzitter Rianne Letschert. Er zijn nog veel vragen, zoals wanneer de lessen worden gegeven en wie dat gaat doen. Ook over de invulling is nog onduidelijkjheid.
Vorig jaar kwam de UM een paar keer hard in aanvaring met de actiegroep Feminists of Maastricht (FoM), die de uni ervan beschuldigde ‘een verkrachtingscultuur in stand te houden’. Aanleiding was het verhaal van een studente die volgens FoM het slachtoffer was van seksueel ongewenst gedrag en vergeefs bij de universiteit had aangeklopt voor hulp.
Het is nog steeds niet duidelijk wat er in deze kwestie werkelijk is gebeurd en Letschert was indertijd erg boos over de beschuldiging. Maar wat betreft de trainingen voor studenten hebben het college van bestuur en FoM een gedeelde agenda, aldus de bestuursvoorzitter.
Uni Leiden wil ‘slimme camera’s’ toch weer aanzetten
De Universiteit Leiden wil toch weer gebruik gaan maken van slimme camera’s boven de ingangen van collegezalen, al worden die dan wel op de strengst beveiligde stand gezet.
De camera’s werden eind 2021 uitgezet vanwege privacy- en veiligheidsproblemen. Maar dat is volgens het Leidse universiteitsbestuur nu verholpen, zo bericht de universiteitskrant Mare.
Met zorgvuldig gebruik zijn de meeste privacyrisico’s in te perken, aldus Martijn Ridderbos van het college van bestuur tegen Mare. ‘Met deze maatregelen vind ik dat de privacy echt goed geborgd is. Net zo goed als alternatieve systemen, misschien nog wel beter, en we kunnen er nauwkeuriger mee meten.’
De universiteitsraad buigt zich er de komende tijd over en zal advies uitbrengen.