Waar zit de vertraging bij de naamswijziging van letteren? De u-raad houdt het stil

De Faculteit der Letteren wacht op goedkeuring van de universiteitsraad voor haar naamsverandering naar Faculteit Geesteswetenschappen. Maar na twee maanden vertrouwelijke besprekingen trok het college van bestuur het voorstel vorige week in. 

Het had een simpel hamerstuk moeten zijn. De faculteitsraad letteren stemde immers al in met de naamswijziging, waarna het bestuur die in januari publiekelijk bekend maakte. De formele goedkeuring van het college van bestuur (cvb) en de u-raad leek geen probleem.

Toch is er een kink in de kabel gekomen. Het voorstel werd twee maanden geleden plotseling vertrouwelijk verklaard door de u-raad. Volgens u-raadsvoorzitter Bob Bergsma om ‘overwegingen van de raad zelf’. Die zijn bekend bij de u-raad en het cvb, maar hoeven ‘daarbuiten niet te worden gemotiveerd’, aldus Bergsma.

Weerstand

Dat er weerstand is tegen het voorstel, is inmiddels helder. Niet alleen werd het stuk meermaals vertrouwelijk besproken (alle keren zonder motivering naar de buitenwacht), ook trok het cvb het voorstel afgelopen donderdag terug, bevestigt Bergsma. Daardoor kon er niet over worden gestemd. 

Het cvb doet dat alleen als uit gesprekken met de u-raad blijkt dat een stuk herzien moet worden, of wanneer het helemaal geschrapt wordt. Meestal met de gedachte dat een herzien stuk wel op goedkeuring kan rekenen.

Openbare vragen

Even leek het erop dat het gesprek in april toch opengegooid zou worden. Tijdens een commissievergadering waren letterenbestuurders Thony Visser en Wouter Heinen namelijk aanwezig om in alle openbaarheid vragen van de u-raad te beantwoorden.

Die vragen gingen over de reden van de verandering, de bijkomende kosten, de daadwerkelijke noodzaak om de naamswijziging nu door te voeren en hoe het proces met de faculteit hierover was gegaan. Kritische vragen die eerder ook al door de faculteitsraad waren gesteld en waar de bestuurders nu dezelfde antwoorden op gaven.

Afwachten

Maar wat de reactie van de u-raadsleden was op die antwoorden, bleef onduidelijk. De verdere bespreking van de verkregen antwoorden was opnieuw vertrouwelijk. Net als de bespreking van vorige week, waarin het cvb besloot het voorstel terug te trekken. 

Ondertussen wacht de letterenfaculteit in spanning op de uitkomst. ‘Wij kunnen pas aan de slag als de goedkeuring er is’, zegt woordvoerder Marijn van Bronkhorst. ‘Vooral bij ICT is er een hele hoop te doen’, zegt ze. ‘Er zijn vele duizenden pagina’s waar de naam handmatig veranderd moet worden. Dat gaat wel even tijd kosten.’ 

Dat het besluit op zich laat wachten, betekent dat de beoogde datum van 1 september mogelijk niet gehaald wordt.

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties