VU stopt samenwerking met fossiele industrie en pleidooi tegen ‘activistische zelfbetutteling’

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: VU stopt samenwerking met fossiele industrie en de soap rond de u-raad in Maastricht gaat vrolijk verder.

VU stopt samenwerking met fossiele industrie

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam stopt de samenwerking met fossiele bedrijven, behalve als die zich bezighouden met de energietransitie. De VU gaat daarmee een stap verder dan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Die erkende twee maanden geleden ‘de noodtoestand voor het klimaat’ en meldde toen ook dat de banden met de fossiele industrie zoveel mogelijk worden beperkt.

De VU wil op onderzoeksgebied alleen samenwerken met bedrijven in de fossiele-energiesector die zich houden aan de energietransitie zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs. Nog lopende onderzoeken mogen wel worden afgemaakt, zo meldt de universiteitskrant Ad Valvas.

Niels Debonne van Scientist Rebellion is lovend dat de VU de tweede universiteit in de wereld is die dit besluit heeft genomen. Hij zegt dat Princeton de eerste was, aldus Ad Valvas.

Activisten doen aan ‘militante zelfbetutteling’

UvA-docent Laurens Buijs.

Activistische studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) die docent Laurens Buijs in de ban hebben gedaan, doen aan ‘militante zelfbetutteling’. Dat schrijft Erik van Ree, oud-docent Oost-Europese studies en gastonderzoeker aan de UvA, in de universiteitskrant Folia.

Buijs heeft zo zijn bedenkingen over non-binariteit en werd vervolgens beschuldigd dat hij non-binaire mensen discrimineert en ‘een gevaar voor de veiligheid van studenten’ zou zijn. Maar met zulke beweringen, betoogt Van Ree, vliegen de activisten behoorlijk uit de bocht.

Het doet hem denken – ‘met zekere schaamte’, zo schrijft hij – aan de tijd dat hij in de jaren zestig zelf studeerde aan de UvA en toen deel uitmaakte van ‘een maoïstisch georiënteerd agitatiekollektief, met als core business een strak georkestreerde kritiek op de collegestof’.

Van Ree in Folia: ‘De academische vrijheid blijft alleen intact als alles – welk woord, beeld of tekst ook – genoemd en getoond mag worden; kwetsend materiaal mag nooit als studieobject taboe worden verklaard.’

Soap u-raad Maastricht, deel 5

De skyline van Maastricht

Het gedoe rond de universiteitsraad in Maastricht begint zo langzamerhand op een soap te lijken. Na maandenlang moddergooien, oorverdovende stiltes, geschrapte vergaderingen en het om onduidelijke redenen opstappen van de voorzitter is er nu een brief van de raadsleden waarin wordt gesproken over een ‘ernstig incident met wellicht juridische gevolgen‘.

Met de brief willen de raadsleden ‘enig inzicht’ geven in wat er de afgelopen maanden is gebeurd, zo schrijft de Limburgse universiteitskrant Observant. Maar die roept meer vragen op dan worden beantwoord. Want het wordt op geen enkele manier duidelijk om wat voor incident het gaat en hoe ernstig dat zou zijn geweest.

Dat komt zo: Aan de ene kant willen de raadsleden transparant zijn, ze zijn immers gekozen vertegenwoordiger, citeert Observant de raadsleden. Maar aan de andere kant zijn ze gebonden aan vertrouwelijkheid en worden ze zelfs ‘bedreigd met rechtszaken als we de vertrouwelijkheid schenden’. Door wie blijft ook onduidelijk, alleen wel dat het niet het college van bestuur van de uni is.

1 REACTIE

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties