Potje voetbal on demand

Zin in voetbal, maar niet in verplichtingen? Precies waar veel drukbezette studenten tegenaan lopen. Daarom haalde student Sem Oosterhoff FC Urban naar Groningen, voor wie af en toe zin heeft in een partijtje.
Door Tamara Uildriks

De wedstrijden staan online en je meldt je aan als je zin en tijd hebt. Het enige wat je moet doen, is je voetbalschoenen meenemen. De zogenaamde Urban Masters verzorgen de bal en doeltjes en spelen scheidsrechter.

Ook geven ze de spelers een cijfer na elke wedstrijd, waarna de site automatisch zorgt dat de teams aan elkaar gewaagd zijn. De kosten: een tientje per maand, eerste maand gratis. ‘Het Netflix-model gekopieerd naar de sport’: zo kun je FC Urban wel omschrijven, volgens RUG-student Sem Oosterhoff.

Het bestond al in andere steden, maar had Groningen nog niet bereikt, ontdekte Oosterhoff toen hij er online over las. Zelf organiseren dan maar. De student international business aan de RUG nam contact op met de oprichters van FC Urban en nam samen met zijn vriend Lars van Veen de organisatie op zich. Op 28 juni is de eerste wedstrijd in het Stadspark.

Grootste van de wereld

‘Door het studeren had ik weinig tijd voor de verplichtingen die de sport met zich meebrengt’, vertelt Sem. ‘Met FC Urban in Groningen hoop ik die groep aan te spreken die net als ik soms zin heeft in een partijtje, niets meer en niets minder.’

De eerste wedstrijd was vorig jaar april in Amsterdam. Nu telt de club vijfhonderd leden, verspreid over Rotterdam, Nijmegen, Hoorn en zelfs Londen. FC Urban wil verder uitbreiden naar alle grote steden in Nederland en de belangrijke voetbalsteden in Europa zoals Parijs, Milaan en Barcelona. ‘Het doel voor volgend jaar is de grootste club van de wereld zijn’, zegt Kees Lohman, grondlegger van FC Urban.

Toen Sem belde over het idee de club op te zetten in Groningen was Lohman daarom ook direct enthousiast: ‘Super dat iemand het idee cool vindt en er serieus mee aan de slag wil.’

Tachtig leden

FC Urban trapt de eerste Groningse wedstrijd deze week af, maar de club heeft nu al tachtig potentiële leden. Oosterhoff: ‘We zullen volgend jaar wel een grotere organisatie nodig hebben, in Amsterdam worden nu zo’n twee wedstrijden per dag gespeeld en zijn er tien Urban Masters aan het werk.’

Voetbal is van zichzelf een sociale sport, maar de spelers gaan vaak ook na de wedstrijd nog wat drinken. Zo biedt de club de ontmoetingsmogelijkheden van een vereniging, maar zonder de verplichtingen.

Expats

Daardoor trekt het idee ook de aandacht van internationale studenten. ‘Voor die groep kan het lastig zijn om anderen te vinden om mee te voetballen. FC Urban biedt voor hen een oplossing’, aldus Sem.

Ook in andere steden merkt oprichter Kees Lohman de internationale belangstelling. ‘Een belangrijke groep geïnteresseerden zijn de expats. Die groep heeft vaak niet veel contacten hier en FC Urban maakt het makkelijker locals te ontmoeten.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties