‘Voer tussentijdse verkiezingen in tegen lege zetels faculteitsraden’ 

De universiteit zou tussentijdse verkiezingen moeten kunnen houden voor de personeelsgeledingen. Daarvoor pleitte een deel van de medewerkers donderdag in de commissievergadering bestuur van de universiteitsraad.

Mathieu Paapst en Lorenzo Squintani wezen Hans Biemans van het college van bestuur (cvb) op een artikel van UKrant waaruit blijkt dat meerdere faculteitsraden en dienstraden moeite hebben om de zetels gevuld te houden. Toevallig kwam het cvb donderdag ook met een voorstel voor een update van het kiesreglement.

Te weinig mensen willen op de kieslijst staan, waardoor er al snel geen vervangers meer beschikbaar zijn als er mensen opstappen. Maar er mogen pas tussentijdse verkiezingen worden uitgeschreven als meer dan de helft van de personeelszetels niet gevuld kan worden. Gaat het om minder zetels, dan blijven de plekken leeg tot de volgende verkiezingen voor de personeelsgeleding, die elke twee jaar gehouden worden. Dat zou anders moeten, vinden de medewerkers.

Vrijwilligerswerk

‘De oplossing is natuurlijk dat er meer kandidaten op de kieslijsten komen’, reageerde Biemans. Maar dat is juist lastig, zei Dini Bouwman. Het gaat volgens haar niet om de termijn van twee jaar, maar om de onderbezetting van de raden. ‘Faculteitsraadsleden krijgen geen tijd voor het raadswerk en dat maakt het vrijwilligerswerk.’ 

Ze stelde voor om vier uur per week te vergoeden. Er moet wel iets gebeuren, vindt ze. Ofwel het moet aantrekkelijker worden om in de raad te gaan zitten, of zetels moeten tussentijds gevuld kunnen worden. 

Over twee weken legt het cvb het kiesreglement voor aan de universiteitsraad. Squintani drong aan om een tussentijdse verkiezing daarin al op te nemen. ‘Daar hoeven we niet een jaar op te wachten’, meende hij. Dat is te kort dag, volgens Biemans, die het echter wel wilde bespreken in het college.

Overzicht van regelingen

Bovendien wordt er al gekeken naar de vacatiegelden, meldde hoofd van de juridische dienst Aart Korten. ‘Maar daarover moeten we in gesprek met de faculteitsbesturen.’ Ook wordt er nog gewerkt aan een overzicht van de verschillende regelingen op de faculteiten en diensten, vertelde Korten na afloop. 

Volgens de begroting van komend jaar komt er ook een medezeggenschapscoördinator voor 0,4 fte die de verschillende raden moet gaan ondersteunen.

Engels

1 REACTIE

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

1 Reactie
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties