RUG-wetenschappers koninklijk onderscheiden

Zeven wetenschappers van de RUG hebben vrijdag een lintje gekregen. Vier van hen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Door Giulia Fabrizi

De wetenschappers – drie vrouwen en een man – zijn door de RUG voorgedragen en ontvingen de koninklijke onderscheiding van burgemeester Peter den Oudsten van Groningen.

Volgens de RUG verdienen de onderzoekers deze eer, omdat ze allen ‘internationale pioniers op hun vakgebied’ zijn. Ook worden ze ‘alom geroemd vanwege hun excellente persoonlijke verdienste en maatschappelijke uitstraling’.

De wetenschappers zijn:

  • Jacquelien Scherpen: hoogleraar discrete technologie en productie automatisering en een van de meest toonaangevende wetenschappers van de wereld op het gebied van meet- en regeltechniek.
  • Linda Steg: hoogleraar omgevingspsychologie die haar vakgebied in de afgelopen vijfentwintig jaar heeft ontwikkeld en toegepast op energietransitie en klimaatverandering.
  • Martha Roggenkamp: de eerste hoogleraar energierecht in Nederland en wereldwijd bekend als wetenschapper die haar vakgebied in de afgelopen dertig jaar internationaal op de kaart zette.
  • Oscar Kuipers: hoogleraar moleculaire genetica die werkt aan het verbeteren van voedselveiligheid en die door studenten geroemd wordt om zijn begeleiding van studenten bij internationale competities in het vakgebied.

Naast hen hebben nog drie hoogleraren een lintje gekregen: Hans Van Koningsbrugge (Letteren), Petrie Roodbol (Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG) en Jan Borleffs (emeritus hoogleraar Faculteit Medische Wetenschappen/UMCG).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in