Verkiezingen VS: waar gaat het over?

De verkiezingscampagnes lijken al eeuwen te duren, maar nu staan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 toch echt voor de deur. In aanloop naar 8 november praat de UK met Amerikanen aan de RUG over het belang van de verkiezingen voor hen en hoe het is om – vanaf deze kant van de oceaan – alle krankzinnigheid in de VS te zien.
Door Traci White / Vertaling door Sarah van Steenderen

Vraag: Wat zijn dit jaar de belangrijkste verkiezingsthema’s?

Misschien wel allemaal?

Clinton en Trump liggen zo ver uit elkaar; ik denk niet dat je één bepaald ding kunt aanhalen als reden waarom je op de een of de ander moet stemmen. Dat gezegd hebbende, Trump is zo ongekend openlijk racistisch en seksistisch, op een manier die we niet gezien hebben sinds die woorden een negatieve connotatie hebben gekregen. Uiteindelijk is de belangrijkste kwestie misschien wel de keuze tussen iemand die openlijk en krachtig racistisch en seksistisch is, en iemand die dat niet is.

Immigratie en buitenlands beleid.

Als ik de kranten en mijn vrienden die op het moment in de Verenigde Staten wonen moet geloven, ligt de focus bij deze verkiezingen op immigratie, het bestrijden van IS, de verslechterende relatie met Rusland en de opkomst van China als een nieuwe wereldmacht. Misschien minder opvallend, maar wat nog altijd veel besproken wordt is de toekomst van Obamacare. Mensen die baat hebben bij de hervorming van de zorg zijn bang dat die wordt ingetrokken als de Republikeinen een meerderheid krijgen.

Het zijn niet echt gewone verkiezingen.

Ik kijk meestal naar economisch beleid en milieubeleid: ik ben vooral geïnteresseerd in manieren om los te breken uit dit evenwicht tussen lage groei en grote ongelijkheid, waar we nu in vastzitten – ik verzorg economiecolleges bij IBIO, valt dat op? Dit jaar is raar: ik denk dat we nu vooral moeten voorkomen dat een bijzonder ongeschikt persoon – om het maar eens even heel erg beleefd te zeggen – president wordt.

Ik denk dat het belangrijk is om te kijken naar hoe de kandidaten van plan zijn het Amerikaanse leger in te zetten.

Ik vind ze allebei veel te oorlogszuchtig, maar ik denk dat alleen Trump eventueel een derde wereldoorlog zou kunnen ontketenen. Hoe ze omgaan met de groeiende raciale spanning in de Amerikaanse maatschappij is ook belangrijk. Ze hebben allebei niet echt hele goede antwoorden, maar Trump maakt dingen vaak alleen maar erger, terwijl Clinton toch vaak de status quo wil behouden of zelfs een beetje verbeteren. Het recht en de status van vrouwen in de VS staan ook op het spel. Trump is een idiote vrouwenhater en zal het land zonder twijfel naar beneden halen, terwijl Clinton vrouwenrechten zeker zal begunstigen, al was het alleen maar in haar voorbeeldpositie als president.

Gezondheidszorg, de welvaartskloof, de structuur van het belastingsysteem, onderwijs en de rol van VS in de internationale arena.

Het milieu is belangrijk, en de twee kandidaten staan echt haaks tegenover elkaar.

Met Clinton hebben we een kans om de opwarming van de aarde te vertragen; met Trump zullen we alleen maar terugval zien.

Er zijn er zo veel!

Seksegelijkheid en vrouwenkwesties. Gezondheidszorg. Immigratie. De behandeling van minderheden. Onderwijs en studieschuld. Wapenbeleid. Buitenlands beleid.

Nummer één: immigratie.

Nummer twee: Trump, in de zin van: hoe is het zover gekomen dat Trump de Republikeinse kandidaat is? En zal Amerika Trump tot president verkiezen? Ik denk dat de kwestie-Trump veel zegt over ons land.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties