Verenigingsleden kunnen door hoge inflatie niet meer naar alle feestjes

Door de hoge inflatie moeten studentenverenigingen de prijzen van externe activiteiten verhogen. De besturen zien al minder studenten op die activiteiten afkomen, maar de normale verenigingsavonden blijven wel populair.

Doordat de prijzen voor bijvoorbeeld zaalhuur, vervoer maar ook normale boodschappen stijgen, hebben de verenigingen geen andere keus dan creatief om te gaan met hun budget en de prijzen van externe activiteiten te verhogen.

Zo is een kaartje voor een feest bij verenigingen als Vindicat, Cleopatra en Unitas duurder dan voorheen. ‘Leden zijn helaas meer kwijt, want door dingen als het huren van een bus is het gewoon duurder’, zegt Samer Zahweh, ab actis van Unitas. 

Mooie outfit

‘Er zijn leden die de afweging maken of ze daadwerkelijk naar een feest gaan, omdat daar ook nog kosten zoals een mooie outfit bij komen kijken’, zegt Pepijn Huese, extern van Cleopatra. ‘Sommige leden komen dan alleen naar de afterparty. Ik hoor steeds vaker dat leden die afweging maken.’

Bij Bernlef zien ze de daling in aanmeldingen onder meer bij het kamp dat de vereniging twee keer per jaar organiseert. ‘De accommodatie en de etenswaren zijn duurder geworden. Ik merk echt dat het een struikelblok is en dat er minder leden geneigd zijn om mee te gaan’, zegt extern Jacco Taconis.

Om de prijzen voor de leden toch zo laag mogelijk te houden, zetten verenigingen als Vindicat en Unitas actiever in op acquisitie. ‘Je probeert meer geld binnen te halen dan voorheen, bijvoorbeeld via sponsors’, zegt Zahweh.

Minder versiering

En er wordt gesneden in de extra’s. Zo geeft Vindicat minder uit aan versiering, licht en geluid. Of zoals bij Navigators en Cleopatra, waar studenten traditiegetrouw op de sociëteit kunnen avondeten, in de ingrediënten die worden gekocht. 

Ondanks de prijsstijging voor de extra activiteiten, doen alle verenigingen hun best om de normale verenigingsavonden niet duurder te maken. Zo zijn bierprijzen en de contributie nergens gestegen en zeggen alle verenigingen dat pas te doen als het echt niet anders kan. 

Balen

Verenigingsleden balen van de prijsstijgingen, maar hebben er ook begrip voor. Ondanks de inflatie blijven ze naar vaste verenigingsactiviteiten gaan. ‘Mensen blijven gelukkig gewoon naar de vereniging komen’, zegt Adriaan Zoetmulder, rector van Vindicat. 

Ook bij Bernlef, Dizkartes, Cleopatra en Navigators komen leden nog steeds naar vaste activiteiten. ‘Het is gewoon guur, maar er is niks aan te doen’, zegt Hannah Joore, extern van Navigators. ‘Ik denk dat leden dat wel snappen. En vaak is een studentenvereniging toch een prioriteit waar je je geld aan uitgeeft.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties