Verenigingen overspoeld door aanmeldingen van studenten

Het Groningse verenigingsleven maakt voor het tweede jaar op rij een enorme groei door. Sommige verenigingen hebben zoveel aanmeldingen, dat slechts een derde van de studenten ook lid kan worden.

Bij Dizkartes wisten ze niet wat ze hoorden afgelopen vrijdag. ‘De secretaris vertelde ons dat we 1090 voorinschrijvingen hebben’, zegt extern Maureen van Blerk. ‘Vorig jaar hadden we er 540 en dat was al een hoge uitschieter. Helaas hebben we veel mensen teleur moeten stellen, want wij hebben plek voor 300 nieuwe leden.’

Loting

Om een keuze te maken uit de stapels aanmeldingen, gebruiken de grote verenigingen een lotingssysteem. Als je uitgeloot wordt, kun je het volgend jaar altijd nog een keer proberen. Volgens Ruben van Rossem, vice-praeses van Albertus Magnus, is dat een van de redenen van de torenhoge aantallen aanmeldingen van dit jaar.

‘Wij hebben er 1632 voor in totaal 500 plekken’, zegt hij. ‘Een deel daarvan zijn mensen die vorig jaar uitgeloot zijn en dit jaar nog een keer meedoen.’ Een andere reden voor de grote interesse is volgens hem, net als vorig jaar, de coronapandemie. ‘Er is een hele groep nieuwe studenten die vorig jaar niets heeft kunnen doen en nu nog meer zin heeft in sociaal contact. Binnen de vereniging zijn daar veel kansen voor.’

De hoge cijfers betekenen wel een dubbele teleurstelling, zegt Van Rossem. ‘Er zijn nu ook veel broertjes, zusjes, huisgenoten of goede vrienden van leden die uitgeloot worden. We kennen allemaal wel iemand die we heel graag in de vereniging hadden gehad, maar die uitgeloot is.’ En dat is zowel balen voor degenen die uitgeloot zijn als voor de leden.

Vindicat heeft dit jaar 803 aanmeldingen en plek voor 500 nieuwe leden. Vorig jaar waren er 780 aanmeldingen en was er plek voor 450 studenten.

Blij verrast

Bij kleinere verenigingen, zoals Cleopatra en Bernlef, hebben ze geen loting nodig. Toch halen ook zij opnieuw veel meer studenten binnen dan ze gewend zijn. ‘Wij waren blij verrast, want er was tijdens de KEI-week meer interesse dan we hadden verwacht’, zegt Sharon Hesselink, extern van Bernlef. 

Normaliter rekenen zij op zo’n twintig tot dertig nieuwe aanmeldingen tijdens de Groningse introductieweek. ‘Nu hebben we er vijftig. Op een vereniging van 120 leden in totaal is dat heel wat.’ Een maximum aan nieuwe aanwas stelt Bernlef niet, dus iedereen die zich opgaf mag ook lid worden.

Dat geldt ook voor Cleopatra, waar ze sinds de KEI-week 95 nieuwe leden mochten verwelkomen. ‘Dat is bijzonder veel animo’, zegt bestuurslid Christian Beens. ‘Vorig jaar was het ook hoog, met 84, maar voor corona ging het om vijftig tot zestig nieuwe leden. Als je in verband met corona nergens naar uit kunt kijken, is een vereniging een ideale plek om toch mensen te leren kennen.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties