Huiverig voor internationals

De meeste leden van studentenverenigingen zitten niet te wachten op studenten van over de grenzen. Ze zijn bang dat ze de voertaal moeten aanpassen, en daarmee hun cultuur verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).
Door Peter Keizer / Foto Traci White

Hoewel het aantal internationale studenten in Nederland fors toeneemt, zijn nog maar weinig buitenlandse studenten lid van een studentenvereniging. De internationals weten vaak (54 procent) niet dat ze lid kunnen worden, blijkt uit een enquête van de LKvV, een lobbyorganisatie voor de studentenverenigingen.

Dat komt deels omdat internationale studenten pas na de introductieweek in augustus naar Nederland komen, en daarmee alle kennismakingsactiviteiten rond de verenigingen missen. Maar de studentenverenigingen zelf zijn ook wat huiverig.

Meer dan de helft van de verenigingen (63 procent) onderneemt wel actie om het voor internationale studenten aantrekkelijker te maken om lid te worden. Albertus Magnus organiseert bijvoorbeeld internationale feesten en zorgt voor een tolk tijdens de kennismakingstijd.

Taalbarrière

Maar de leden van de vereniging zitten niet te wachten op internationale collega’s. Uit de enquête van de LKvV blijkt dat ongeveer driekwart van de leden het als neutraal of negatief ervaart als het aantal internationale studenten bij hun vereniging toeneemt. Meer dan de helft (63 procent) van de verenigingen denkt daarom dat het niet reëel  is om naar meer internationale studenten op hun sociëteit te streven.

De taalbarrière is het grootste obstakel, volgens de LKvV. ‘Meerdere verenigingen in Nederland bestaan al decennia tot eeuwen lang, en over tijdspanne van het bestaan van deze verenigingen is de cultuur gevormd tot een uniek eigendom van deze verenigingen. De vraag naar directe verandering vanuit het hoger onderwijs is daarom eerder niet dan wel gewenst’, concludeert de organisatie.

Vrijwel alle verenigingen vinden aanpassing van de cultuur ongewenst, meent de LKvV. Toch denkt de organisatie dat ze zich wel moeten aanpassen, vanwege de groei van het aantal buitenlandse studenten.

Daarnaast is de angst voor cultuurverandering onnodig, meent de organisatie. ‘Internationale studenten zijn vaak juist enthousiast om de Nederlandse cultuur en taal te leren. Eventueel kan de internationale student een steuntje in de rug krijgen, zoals bijvoorbeeld bij R.K.S.V. Albertus Magnus, zodat de mores en tradities vanaf dag één duidelijk zijn.’

Nieuwe introductietijd

De RUG past de introductietijd voor studenten aan om het voor buitenlandse studenten aantrekkelijker te maken om eerder naar Groningen te komen en mee te doen aan de KEI-week. Dat moet de integratie bevorderen.

Studentenverenigingen Albertus en Vindicat hebben aangegeven dat ze hun ontgroeningsperiode niet willen inkorten voor de nieuwe introductieperiode in Groningen. Ze willen juist een langere introductieperiode, zodat de ontgroening minder intensief wordt. Verder geeft Vindicat aan niet voor inkorting van de eigen introductie te zijn, omdat de leden er niet voor voelen om de komende jaren verder te internationaliseren.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties