Verdachte steekincident woonde in studentikoos steegje

Woon je in een leuk en studentikoos steegje, staat er opeens overal politie en wordt een overbuurman in de boeien geslagen, die daarna ook in verband wordt gebracht het het dodelijke steekincident aan het Jaagpad. Dat overkwam de studenten Mark, Kaj en Koen.
Door Hadassa van de Griend en Aafke Eppinga

Terwijl de de studenten van huize BTW dinsdagmiddag een pijpje opentrekken en de wedstrijd van het Nederlandse vrouwenelftal op de achtergrond aanstaat, vertellen Mark, Kaj en Koen wat het opeens inhoudt om bewoner van de Soniusgang te zijn.

Als je de studenten vorige week had gevraagd wat hun steeg zo bijzonder maakt, hadden ze waarschijnlijk verteld over de studentikoze sfeer in en rond hun huis. Dat is inmiddels wel anders.

Rommelig

De Soniusgang, een smal doodlopend straatje dat uitkomt op het Damsterdiep. Veel fietsen en vertrapte sigaretten, huizen waarop stickers van studentenverenigingen geplakt zijn en een verdwaalde tuinstoel waarop normaal gesproken gechild wordt. Een typisch studentenstraatje – een beetje rommelig, maar wel gezellig.

Totdat de politie er een medebewoner aanhield. eerst wegens vernieling, maar later werd hij ook in verband gebracht met de dood van de 27-jarige Hidde Bergman, die enkele weken geleden op het Jaagpad (het pad langs het Reitdiep en Zernike) met messteken om het leven werd gebracht.

Opgevallen

De verdachte, een 26-jarige man, was de drie studenten de laatste week al opgevallen, drie weken na het dodelijke steekincident. ‘Een aparte gozer met een gele jas die elke keer heen en weer liep in de steeg en bij ons om sigaretten bietste’, vertelt Kaj.

Toen legden de jongens nog geen link met de compositietekening die de politie enkele dagen na de dood van Hidde Bergman vrijgaf. ‘Daar leek hij niks op’, zegt Koen. ‘Ook toen hij om sigaretten vroeg, dacht ik niet: dat is díe vent’, vindt ook Kaj.

‘Een van ons’

Echt geschrokken zijn ze niet. Terwijl Kaj nog een slok van zijn biertje neemt, vertelt hij: ‘Het is wel de gedachte dat het ook een van ons had kunnen zijn. Maar ja, dat is overal. Je kan hier wel bang in je bed gaan liggen en je opsluiten, maar dat heeft ook geen zin.’

De moeder van huisgenoot Mark is er minder gerust op. Hij lichtte haar via een appje in. ‘Toen kreeg ik terug: “Doe je wel voorzichtig, jongen?”’

Of ‘de gekke gozer in de gele jas’ ook de dader is, weten ze niet zeker. ‘De petten hebben hier een kopje koffie gedronken, maar konden verder niks loslaten.’

Op de deur van het huis van de verdachte hangt een slordig afgescheurd A4’tje waarop de pers in rode blokletters door de bewoners vriendelijk verzocht wordt contact op te nemen met de politie. ‘Zij zullen u verder helpen. Wij staan niet open voor commentaar.’

Steekincident Jaagpad

Op 14 mei wordt Hidde Bergman rond 19.15 uur met meerdere messteken om het leven gebracht als hij over het Jaagpad aan het hardlopen is. Hij weet met zijn telefoon nog de hulpdiensten te bereiken. Die komen te laat, Bergman overlijdt ter plekke.

De 27-jarige Groninger studeerde vorig jaar af aan de Hanzehogeschool en was actief als (jeugd)trainer bij een atletiekvereniging. Aan de hand van getuigenverklaringen publiceert de politie vijf dagen later een compositietekening van een mogelijke verdachte.

Maandochtend bevestigt de politie dat er een man is aangehouden, maar wil er in het belang van het onderzoek verder niets over zeggen.

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties