Veel studenten kregen al een prik

Officieel zijn studenten nog lang niet aan de beurt voor een vaccinatie. Maar toch hebben velen al een prik gekregen.

‘Mijn brief lag ergens helemaal onderop een stapel post’, vertelt Klaske Geene (22), masterstudent biomedische technologie. ‘Ik had hem eerder over het hoofd gezien.’ Klaske kwam er via een vriendin achter dat er uitnodigingen werden verstuurd naar mensen met een medische indicatie. Toen ging er een belletje bij haar rinkelen. ‘Ik besefte dat ik misschien ook wel zo’n brief had gekregen’ zegt ze. Ze ging meteen door haar post. En daar lag hij.

Sinds begin mei wordt iedereen gevaccineerd die vanwege medische achtergrond een verhoogd risico heeft. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die problemen hebben met de longen of luchtwegen, of hartproblemen hebben. Om daarvoor in aanmerking te komen, zijn er lijsten met namen opgesteld. Sta je op zo’n lijst? Dan krijg je een brief in de bus.

En dat gold dus voor Klaske, ook al had ze het zelf niet direct in de gaten. Twee jaar terug had ze een hartritmestoornis. Ze werd geopereerd en is blijkbaar op een lijst beland. ‘Toen ik de brief kreeg, realiseerde ik me dat ik ook elk jaar de oproep van de griepprik krijg. Dat is wel een voorbode dat je deze brief ook ontvangt’, vertelt ze.

Vervroegd

Ook bij Dagmar Dijkstra (21), student bedrijfskunde, viel rond dezelfde tijd een brief op de deurmat. Zij besefte vlak daarvoor dat ze misschien wel vervroegd gevaccineerd kon worden, toen haar broer haar vertelde over een huisgenoot die ook zo’n brief had gekregen. Dagmar wachtte geduldig af. ‘Toen had ik een brief in de bus. Op 15 mei kon ik mijn eerste prik ophalen.’

Dagmar heeft scoliose, een verkromming van de wervelkolom in de rug. Ze heeft er in het dagelijks leven geen last van, maar het kan het risico op het ziek worden door corona verergeren. ‘Mijn huisgenoot heeft toevallig hetzelfde’, zegt ze. ‘Dus we konden allebei gevaccineerd worden.’

Maar ook studenten die baantjes doen in het ziekenhuis, bij de GGD of de thuiszorg hebben eerder recht op een vaccinatie. Dat geld bijvoorbeeld voor Fardau Attema (21), student geneeskunde. Zij werkt in de thuiszorg. ‘Ik vind het een fijn gevoel dat als ik gevaccineerd ben als ik in aanraking kom met kwetsbare mensen’, zegt ze. ‘Het geeft een veiliger gevoel.’

Dubbel gevoel

Toch kan het soms ook scheef voelen om je fit te voelen, en toch al gevaccineerd te zijn. Klaske had er ook een dubbel gevoel bij. ‘Veel mensen willen die prik hebben, en ik denk dat sommige mensen het veel harder nodig hebben dan ik. Soms voelt het vreemd dat ik hem dan al heb’, zegt ze.

Ook voor Jelle van der Schaaf (21), student liberal arts and sciences, voelt het vaccinatiebeleid soms vreemd. Om zich heen hoort hij dat veel studenten en jongeren worden gevaccineerd. Maar zijn moeder, die zelf in een kwetsbare groep zit, was nog steeds niet aan de beurt.

Daarom moest hij steeds waakzaam zijn, en heel goed opletten als hij naar zijn ouders wilde. ‘Het voelt scheef om te zien dat iedereen om mij heen al gevaccineerd wordt, terwijl mijn moeder moet wachten’, zegt hij. ‘Mijn vader werd zelfs eerder opgeroepen.’

Huisarts

Omdat het zo lang duurde belde hij naar de huisarts. ‘Die zei dat ze nog bezig waren met het opstellen van een lijst’, vertelt Jelle. ‘Dat vind ik vreemd. Overal hoorde ik dat ze al bezig waren. Waarom lag die lijst niet allang klaar?’ Gelukkig heeft zijn moeder nu haar eerste prik ontvangen. ‘Dat was een opluchting.’

‘Mijn vrienden waren best wel jaloers’, vertelt Klaske. ‘Dat wil ik ook wel, zeiden ze. Vooral nu je waarschijnlijk weer op vakantie kan gaan.’ Zelf vond ze het fijn om de prik te krijgen. ‘Hoewel ik me niet al te veel zorgen maakte van tevoren, was het wel heel fijn dat ik met een veiliger gevoel naar mijn opa en oma kon gaan.’

Ook Dagmar is blij dat ze de prik heeft gehad. De tweede staat nog op de planning. ‘Veel van mijn vriendinnen zijn ook al gevaccineerd’ zegt ze. ‘Ik doe nu niet veel anders dan dat ik eerst deed. Ik hoop dat we in de zomer gewoon met z’n allen weer wat meer mogen.’

Engels

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties