Vakbonden boos: interne kandidaten nauwelijks aan bod bij UD-vacatures letteren

Interne kandidaten hebben van de Faculteit der Letteren veel te weinig ruimte gekregen om te solliciteren op 24 vacatures voor universitair docenten (UD’s), vinden vakbonden FNV, AOb en CNV. 

Daarmee zou de faculteit voorbijgaan aan afspraken in de CAO en sectorplannen om de vele tijdelijke posities van (veelal jonge) docenten en onderzoekers terug te dringen. Eén manier om dat doel te bereiken is door geschikte interne kandidaten voorrang te geven bij vacatures.

En dat gebeurt nu bij de 24 UD-vacatures onvoldoende, volgens de bonden. ‘We hebben hier meerdere verhalen over binnen gekregen, waardoor we zelf zijn gaan kijken hoe het nu zit’, zegt Nasser Kalantar namens de bonden. 

Hoge eisen

Van de meer dan honderd tijdelijke mensen binnen letteren is er nauwelijks een aangespoord om te solliciteren, viel de bonden op. ‘Letteren heeft het grootste aandeel tijdelijke wetenschappelijke posities op de universiteit’, zegt Kalantar. ‘En vervolgens wordt er na een intern onderzoek van de faculteit maar eentje uit de hele pool tijdelijke en vaste docenten geschikt bevonden om te solliciteren. Hoe kan dat?’

Volgens Kalantar heeft dat deels te maken met de eisen die letteren aan de nieuwe UD-posities stelt. ‘Mensen moeten zowel voldoende onderzoek hebben gedaan, als onderwijs hebben gegeven en bovendien een ‘game changer’ zijn in hun veld. Maar degenen die hierop reageren zijn jonge academici, hoe kunnen zij al een game changer zijn?’

Het gaat er ook om dat het ‘erkennen en waarderen’ daadwerkelijk vorm krijgt, zegt hij: namelijk goede mensen die je al hebt de kans geven om hun goede werk door te zetten en zich verder te ontwikkelen in een volgende functie.

Niet geschikt

Ook zou de procedure volgens de bonden niet transparant zijn geweest. Verschillende mensen kregen in de wandelgangen al te horen dat ze niet geschikt waren voor de posities, terwijl ze niet wisten dat er een interne inventarisatie gedaan werd. ‘En daarom durfden ze niet te solliciteren’, zegt Kalantar. ‘Terwijl dit een open sollicitatie zou moeten zijn.’

De bonden schreven zowel het faculteitsbestuur als het college van bestuur een brief waarin ze hun zorgen uitten en vroegen om uitstel van de sollicitatiedeadline. Die kregen ze niet.

Monsterklus

Het faculteitsbestuur besprak de gang van zaken bovendien met de faculteitsraad tijdens de laatste vergadering. Het bestuur zei toen dat iedereen middels een mail aan alle faculteitsleden op de hoogte is gesteld van de vacatures toen ze eind december online kwamen. 

Inmiddels hebben zich zo’n 570 sollicitanten gemeld voor de 24 openstaande vacatures. Een monsterklus om doorheen te komen, aldus het bestuur. Ook is volgens bestuurslid Wouter Heinen met de benoemings- en adviescommissies besproken dat interne kandidaten bij gelijke geschiktheid voorrang krijgen. ‘Want voor mensen met ambitie en een PhD is dit een mooie kans om door te groeien.’

Engels

5 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

5 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties