Vakbond: Lever niet zomaar vrije dagen in door gesloten gebouwen (CORRECTIE)

Vakbond FNV waarschuwt medewerkers van de universiteit om niet zomaar vrij te nemen als ze door gesloten gebouwen niet aan het werk kunnen. 

De komende weken zijn veel RUG-gebouwen gesloten om energie te besparen. Hoewel veel mensen thuis aan het werk kunnen blijven, geldt dat volgens vakbondsman Maarten Goldberg niet voor iedereen. 

Als er geen werk is om vanuit huis te doen, dan krijg je een paar extra vrije dagen, is het uitgangspunt van de RUG. Dat zijn dus dagen waar je geen vrij voor op hoeft te nemen, aldus de FNV, aangezien het de werkgever is die besluit om de gebouwen dicht te doen. 

Signalen

‘Maar wij krijgen signalen binnen van mensen die zeggen dat hun teamleider toch een beetje zit te pushen om vrij te nemen’, zegt hij. En dat is volgens Goldberg niet de bedoeling.

‘Plat gezegd is het echt een probleem van de werkgever als je vanuit huis geen werk kunt doen. Vrije dagen zijn een beloning voor je werk en die moet je in kunnen zetten op je eigen voorwaarden en niet op die van de baas.’

Onderzoek gaat door

Hoeveel gebouwen er precies worden gesloten, weet de RUG niet. ‘Mensen die kritische processen moeten uitvoeren, zoals dierenverzorgers, kunnen dat blijven doen’, zegt woordvoerder Elies Kouwenhoven. ‘Maar voor anderen geldt inderdaad dat ze extra vrije dagen krijgen, als ze hun werk niet vanuit huis kunnen doen.’

Dit artikel is aangepast. De RUG-woordvoerder stelde eerder dat er op elke faculteit een gebouw open is in de vakantie en dat werknemers altijd in een gesloten gebouw terecht kunnen. Later liet ze weten dat dit niet klopt.

Engels

4 REACTIES

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

4 Reacties
Meest gestemd
Nieuwste Oudste
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties