Vakbond: Lever niet zomaar vrije dagen in door gesloten gebouwen (CORRECTIE)

Vakbond FNV waarschuwt medewerkers van de universiteit om niet zomaar vrij te nemen als ze door gesloten gebouwen niet aan het werk kunnen. 

De komende weken zijn veel RUG-gebouwen gesloten om energie te besparen. Hoewel veel mensen thuis aan het werk kunnen blijven, geldt dat volgens vakbondsman Maarten Goldberg niet voor iedereen. 

Als er geen werk is om vanuit huis te doen, dan krijg je een paar extra vrije dagen, is het uitgangspunt van de RUG. Dat zijn dus dagen waar je geen vrij voor op hoeft te nemen, aldus de FNV, aangezien het de werkgever is die besluit om de gebouwen dicht te doen. 

Signalen

‘Maar wij krijgen signalen binnen van mensen die zeggen dat hun teamleider toch een beetje zit te pushen om vrij te nemen’, zegt hij. En dat is volgens Goldberg niet de bedoeling.

‘Plat gezegd is het echt een probleem van de werkgever als je vanuit huis geen werk kunt doen. Vrije dagen zijn een beloning voor je werk en die moet je in kunnen zetten op je eigen voorwaarden en niet op die van de baas.’

Onderzoek gaat door

Hoeveel gebouwen er precies worden gesloten, weet de RUG niet. ‘Mensen die kritische processen moeten uitvoeren, zoals dierenverzorgers, kunnen dat blijven doen’, zegt woordvoerder Elies Kouwenhoven. ‘Maar voor anderen geldt inderdaad dat ze extra vrije dagen krijgen, als ze hun werk niet vanuit huis kunnen doen.’

Dit artikel is aangepast. De RUG-woordvoerder stelde eerder dat er op elke faculteit een gebouw open is in de vakantie en dat werknemers altijd in een gesloten gebouw terecht kunnen. Later liet ze weten dat dit niet klopt.

English

4 REACTIES

 1. Fijn dat de RUG energie wil besparen in de eerste week van januari. Maar als ik daardoor thuis moet werken, wie betaalt mijn energie rekening? De RUG compenseert tot nu toe de internetgebruik voor thuiswerken, maar mijn laptop en mijn kachel gebruikt ook energie die veel meer impact heeft op de maandelijkse lasten.
  Vrije dagen neem ik als daar wat aan heb, mooie weer bij voorbeeld. Een werkgever mag dat niet zomaar verplichten.
  Ik ben benieuwd of de RUG ook denkt aan de torenhoge energie lasten van haar medewerkers en of ze daar wat aan gaan doen, net als andere organisaties.

 2. My reaction to this article from 14:31 was a reaction to the previous version, that has now been corrected.
  Esther Marije Klop

 3. Rieneke (see her reaction) is right! The situation at FSE is different:

  “Our buildings will be closed this year for all research and educational activities, both for staff and students.

  If entering our buildings is of the utmost necessity, this can only be done with explicit prior permission of the scientific director of your institute.”

  The remarks of Elies Kouwenhove, therefore, do not apply to FSE.

  On behalf of the Faculty Board of FSE.
  Esther Marije Klop, Managing Director.

 4. Voor FSE ligt dat toch wel wat anders dan Mw Kouwenhoven zegt. Wij kregen een e-mail van het faculteitsbestuur met duidelijke taal:

  “Our buildings will be closed this year for all research and educational activities, both for staff and students.

  If entering our buildings is of the utmost necessity, this can only be done with explicit prior permission of the scientific director of your institute.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Reacties met een link worden beoordeeld en kunnen worden geweigerd. / Comments containing a link will be reviewed and may not be published.

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in