Vakantie

De wereld vergaat niet als jouw paper niet volgende maand al klaar is, schrijft UKrant-columnist Casper Albers. Dus geeft hij tips om een paar weken lang zo succesvol mogelijk niets te doen.
Door Casper Albers

Het vakantieseizoen staat voor de deur. Dat is een beetje rare periode aan de universiteit. Academici gaan wel op vakantie, maar velen van ons vergeten daarbij een belangrijk onderdeel: ophouden met werken.

Wij zijn zo gewend structureel te moeten overwerken, dat we niet goed in staat zijn daarmee te stoppen. Slechts weinig collega’s houden zich aan de – door de CAO verplichte – dertig minuten pauze per dag. Een paar weken lang helemaal niet werken is dan wel een flink aantal stappen verder.

Op zich ook wel begrijpelijk: niet alleen is het vooruitzicht van honderd ongelezen e-mails bij terugkeer angstaanjagend, ons werk is ook gewoon te leuk om niet te doen. Je kunt vanaf je campingstoeltje een sudoku-puzzel oplossen, maar je kunt ook aan een wetenschappelijke puzzel werken. Zo veel schelen die twee niet.

Zeg tegen je collega’s dat je langer weg bent dan werkelijk het geval is

Om toch zo goed mogelijk een paar weken weinig of geen werkzaamheden uit te voeren, bij deze wat tips:

  1. De wereld vergaat niet als jouw paper niet volgende maand al klaar is. Zo belangrijk zijn wij ook weer niet. Als je hard aan het werk bent, verlies je dit wel eens uit het oog. Het is dus nuttig als je je dit zo nu en dan even expliciet realiseert. Vlak voor de vakantie is zo’n moment.
  2. Zeg tegen je collega’s dat je een aantal dagen langer op vakantie bent dan dat je daadwerkelijk weggaat, en zorg ook dat die dagen in je Google-agenda op niet-beschikbaar staan. Zo kun je de eerste dagen na terugkeer rustig besteden aan het wegwerken van de lading ongelezen mails. Tip 2b: Zeg niet tegen je collega’s dat je dit doet, want dan calculeren ze het in. (Voor mijn directe collega’s: ik doe dit zelf niet, hoor…)
  3. Als je tijdens de vakantie toch niet de verleiding kunt weerstaan om even in de mailbox te kijken, maak het jezelf dan moeilijk. Haal de mail-app van je telefoon of installeer een extensie voor Gmail (bijvoorbeeld Boomerang) die inkomende mails achterhoudt en pas aan het eind van je vakantie bij jou bezorgt. Als je de mail niet ziet, kun je er ook niet door afgeleid worden.
  4. Mocht je tip 3 niet zien zitten omdat je op die ene belangrijke mail van NWO of een collega wacht, zo’n mail waar je écht niet tot na je vakantie op kunt wachten: stel een mailfilter in en laat de mails afkomstig van nwo.nl automatisch doorsturen naar je privé-account. Dan krijg je tijdens de vakantie toch die mail van NWO, maar niet de mails van studenten die alvast willen weten of hoofdstuk 4 van het boek tentamenstof is.
  5. Kijk uit voor kwallen.

Een paar maanden geleden heb ik bij mijn oratie zo’n dertig boeken cadeau gekregen. De komende weken neem ik de tijd me daar doorheen te werken. U kunt begin komend jaar weer een van mijn boekverslagen verwachten.

Fijne vakantie en tot in september!

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties