UvA zet Laurens Buijs op non-actief en Willem Engel niet welkom in Rotterdam

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: De UvA vindt dat docent Laurens Buijs nu echt te ver is gegaan en Willem Engel is niet welkom op de universiteit van Rotterdam.

UvA zet docent Laurens Buijs op non-actief

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft de in opspraak geraakte docent interdisciplinaire sociale wetenschap Laurens Buijs op non-actief gesteld. Door collega’s ‘monsters’, ‘extremisten’, ‘corrupt’ en ‘levensgevaarlijk’ te noemen, is Buijs een grens over gegaan, vindt de UvA.

Zulke bewoordingen zijn ‘onacceptabel en bedreigend voor de veiligheid en veilige werkomgeving van wetenschappers’, citeert universiteitskrant Folia het universiteitsbestuur.

Buijs ligt al maanden onder vuur nadat hij een artikel had gepubliceerd waarin hij stelling nam tegen de in zijn ogen woke cultuur bij sociale wetenschappen en in het bijzonder bij zijn eigen opleiding. Ook stelde hij in dat artikel dat non-binair een pseudowetenschappelijk dwaalspoor is en een ‘lege hype’.

Het kwam hem op veel kritiek te staan en Buijs zei zelfs te worden bedreigd – in zijn ogen onderstreepte dat zijn gelijk. De UvA zegt die melding nog steeds serieus te nemen; er is kort geleden een onafhankelijke externe commissie aangesteld onder leiding van Carel Stolker (oud-rector Leiden) en het rapport wordt voor de zomer verwacht.

Buijs stelt in een verklaring op zijn website dat hij door ‘gebrek aan bescherming van de UvA’ in allerlei ‘grondgevechten’ terecht is gekomen waarbij hij zich simpelweg heeft verdedigd. Hij noemt het besluit van de universiteit ‘een kwaadaardige vorm van victim blaming’. 

Voorman Viruswaarheid Willem Engel niet welkom in Rotterdam

Een demonstratie in Amsterdam van tegenstanders van het inentingsbeleid van de regering.

Complotdenker en voorman van de actiegroep Viruswaarheid Willem Engel is toch niet welkom op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij was uitgenodigd door de rechtenfaculteit voor een studiemiddag over complotdenken, maar het college van bestuur heeft daar op het laatste moment een stokje voor gestoken.

Dat bericht universiteitskrant Erasmus Magazine. Reden is volgens het cvb dat ‘in een recent verleden medewerkers van onze universiteit door u of een nauwe kring van uw medestanders zijn geïntimideerd en bedreigd’. Onder anderen virologen van het Erasmus MC werden toen veelvuldig bedreigd.

Ook een andere spreker die naar Rotterdam zou komen voor een heel andere gelegenheid, is door het universiteitsbestuur afgezegd. Het gaat om de omstreden en conservatieve psycholoog Jordan Peterson die door studenten als gastspreker was uitgenodigd. Er zouden te veel beveiligingsmaatregelen nodig zijn, is het argument van EUR.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties