Utrechts corps raakt subsidie kwijt om bangalijst en brutale dieven slaan hun slag in Rotterdam

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week: Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) is zijn subidie kwijtgeraakt na het maken en verspreiden van een bangalijst en de TU Delft ziet af van een rechtszaak tegen de onderwijsinspectie.

Studentencorps Utrecht raakt subsidie kwijt

De Universiteit Utrecht en de Hogeschool van Utrecht hebben de subsidie ingetrokken van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). De sanctie is het gevolg van het maken en verspreiden van een zogeheten bangalijst, een lijst waarop vrouwelijke studenten worden beoordeeld op basis van hun uiterlijk en prestaties in bed.

De subsidie wordt tot het eind van het kalenderjaar stopgezet. Ook is USC voorlopig niet meer welkom bij officiële gelegenheden, meldt de Utrechtse universiteitskrant DUB.

Verder moet het corps openbare excuses aanbieden aan de vrouwen op de lijst en een plan maken om de sociale veiligheid bij de vereniging te verbeteren. Als dat niet naar behoren gaat, worden per 2025 alle banden met de vereniging verbroken, zo dreigen de universiteit en hogeschool.

De bangalijst werd kort geleden verspreid en leidde nationaal tot veel verontwaardiging. Ouders van de studenten op de lijst willen een proces aanspannen tegen de opstellers.

In 2016 gebeurde in Groningen iets soortgelijks. Leden van een Vindicatdispuut hadden ook zo’n lijst opgesteld. Dat leidde toen eveneens tot sancties tegen de studentenvereniging.

TU Delft ziet af van gang naar de rechter

De Technische Universiteit ziet af van een rechtszaak tegen de Inspectie van het Onderwijs. Het college van bestuur (cvb) wilde aanvankelijk naar de rechter stappen vanwege een snoeihard rapport over het gebrek aan sociale veiligheid in Delft. Wanbeheer, oordeelde de inspectie.

De TU was daar zo boos over dat ze dreigde met een gang naar de rechter. Maar het cvb ziet daar nu alsnog van af, mede vanwege de kritiek die daarop volgde. In een petitie vroegen 1100 medewerkers om geen rechtszaak te starten en ook vakbonden en medezeggenschapsraden zagen niets in juridische stappen.

In een bericht aan alle medewerkers schrijft het cvb nu de aanbevelingen van de inspectie te ‘omarmen’, omdat ‘die bijdragen aan een sociaal veiligere werkomgeving en de cultuurverandering die daarvoor nodig is’, schrijft universiteitskrant Delta.

Brutale dieven slaan hun slag op klaarlichte dag

Camerabeeld dat door de politie is vrijgegeven.

Twee dieven hebben op klaarlichte dag hun slag geslagen in het Erasmus Paviljoen van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). In het zicht van iedereen stalen ze audio- en videoapparatuur. Schade: 16.000 euro.

Ook de politie is er verbouwereerd over. ‘Dit maken we niet elke dag mee’, zegt een woordvoerder tegen Erasmus Magazine. ‘De inbrekers zijn brutaal te werk gegaan.’

De politie heeft camerabeelden vrijgegeven in een poging de dieven te achterhalen. Op die beelden is te zien hoe de mannen aan het eind van de middag het Erasmus Paviljoen binnenkomen. Ze zetten dure apparatuur op een rolcontainer, dekken dat af met een kleed en wandelden er doodgemoedereerd mee naar buiten.

De politie: ‘Als je overdag met je rolcontainer naar buiten loopt, dan denkt iedereen natuurlijk: Dat zullen gewoon mensen van de universiteit of leveranciers zijn.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties