Utrecht trekt doctorsgraad in en Mobiele Eenheid ontruimt UvA-gebouw

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Universiteit Utrecht trekt doctorsgraad in en Universiteit van Amsterdam laat Mobiele Eenheid gebouw ontruimen.

Uni Utrecht trekt doctorsgraad in

Het Utrecht Science Park.

Het College voor Promoties van de Universiteit Utrecht (UU) heeft de doctorsgraad van een promotie vijftien jaar geleden ingetrokken. Dat gebeurde na een klacht over manipulatie van de data die in de promotie zijn gebruikt. Dat meldt het Utrechtse universiteitsblad DUB.

Die klacht, ingediend bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit, komt van een andere wetenschapper. De kritiek komt erop neer dat tabellen uit eerdere publicaties gekopieerd zijn en dat de statistische onderbouwing vol met fouten zit.

De gewraakte promovendus, die meldt zich ‘zwaar beledigd’ te voelen, was niet in dienst van de UU maar werkte voor een geneeskundig instituut in het buitenland.

Zijn verweer was dat hij zich baseerde op ouder onderzoek en dat de ruwe data toen nog niet zo goed gedigitaliseerd konden worden. Hij zag zijn promotie in Utrecht, zo schrijft DUB, indertijd als een ‘eervolle erkenning’.

UvA schakelt ME in om gebouw te ontruimen

Foto Roel Wijnants

De Universiteiut van Amsterdam (UvA) heeft maandag de Mobiele Eenheid te hulp geroepen om een gebouw aan de Oudezijds Voorburgwal te ontruimen dat even daarvoor was bezet door klimaatactivisten. Die eisen dat de UvA alle banden met de fossiele industrie verbreekt.

De UvA vindt dat ze na een gesprek met de bezetters voldoende aan de eisen van de demonstranten tegenmoet is gekomen. Zo liet een woordvoerder aan het universiteitsblad Folia weten dat er een UvA-brede discussie komt over het onderwerp en een onderzoek naar de lopende onderzoeksprojecten die samen met Shell worden verricht (overigens zonder de bedoeling die te beëindigen).

Het was voor de demonstranten niet genoeg, waarop de universiteit de hulp van de politie inriep. Die hield tijdens de ontruiming dertig mensen aan. Het college van bestuur zei in een reactie ‘te betreuren’ dat de inzet van de politie nodig was.

Een woordvoerder van de activisten verklaarde ‘dat men diep teleurgesteld’ is in het UvA-bestuur en het geweld dat de ME bij de ontruiming heeft gebruikt.

Promotie wordt niet meer met een gebed aangekondigd

Foto Gerben van Heijningen

Het Latijnse gebed, dat aan het begin van promoties, oraties en op de dies op de Radboud Universiteit (RU) in Nijmegen wordt uitgesproken, wordt voortaan op een andere manier aangekondigd.

Het gaat om een heel subtiele wijziging, meldt universiteitsblad VOX. Want de van oorsprong katholieke uni wil het gebed niet afschaffen. De rector opent voortaan een plechtigheid niet met ‘met een gebed’, maar ‘met de woorden’. Daarna volgt alsnog het Latijnse gebed ‘Spiritus Sancti gratia illuminet sensus et corda nostra’ (‘Moge de Heilige Geest ons verstand en ons hart verlichten’).

Rector Han van Krieken zegt tegen VOX: ‘Je kunt er lang over discussiëren of dit de allerbeste tekst is. Maar die traditie en het ritueel willen we graag bewaren.’ Het promotiereglement is ook gewijzigd. Het ‘in de naam des Heren’ wordt daarbij niet langer uitgesproken.

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties