[UPDATE]

Elke dag vraagt de redactie van de UK zich af: waar schrijven we over, waarom schrijven we erover en hoe? Daarom een wekelijks kijkje achter de schermen.

Afgelopen donderdag berichtte de UK dat de RUG in totaal zeven ton heeft besteed aan de voorbereidingen voor de veelbesproken branchcampus in Yantai, China. Een bericht dat enkele uren later een update kreeg, al was hier eigenlijk sprake van een nogal fundamentele correctie.

De zeven ton betrof bij nader inzien alleen de uitgaven dit jaar, niet die van 2015 (toen de plannen voor Yantai werden gelanceerd), 2016 en 2017 bij elkaar. Opgeteld kunnen de voorbereidingskosten uitkomen op dik twee miljoen euro, meer dan het dubbele dan de universiteit eerder had ingeschat en bekendgemaakt.

Hoe deze wat verbrokkelde verslaggeving tot stand kwam? Het begon met een nogal onduidelijke melding van het college van bestuur in de universiteitsraad, naar aanleiding van de vraag hoeveel de RUG heeft uitgegeven aan de voorbereidingen van Yantai.

Waar velen aanvankelijk begrepen (wij ook) dat die zeven ton een totaalbedrag was, bleek pas later dat het alleen om dit jaar gaat. Dus ging het oorspronkelijke bericht op de kop. Om in journalistieke termen te spreken: het ‘kantelde’.

Het is een van de voordelen van de onlinejournalistiek. Toen de UK nog een papieren krant was – het lijkt een eeuwigheid geleden – moest de lezer een week wachten op een update, aanvulling en/of correctie (niemand is onfeilbaar – wij niet, onze bronnen die ons van informatie voorzien evenmin). Nu kunnen we die direct doorvoeren.

We vinden het wel belangrijk dat we daar helder over zijn. In voorkomende gevallen, en hopelijk niet vaak, geven we dat in onze berichtgeving aan met [UPDATE]. Dan gaat het niet om een slordige ‘dt-fout’ of een krakkemikkig geformuleerde zin, maar om een relevante inhoudelijke wijziging.

Over Yantai gesproken: de UK reist deze week mee met een grote delegatie van de RUG naar China. Afhankelijk van wat mogelijk is (tijd kan in verband met het volgepropte programma een struikelblok worden), zullen we vanuit Yantai verslag doen en anders direct na terugkomst. Als het even kan zonder [UPDATE].

Rob Siebelink, hoofdredacteur UK

Engels

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties