Universiteiten weren Chinese PhD’ers en Utrechtse rel over betoog oorlog Oekraïne

In de rubriek ‘Intussen elders’ verzamelen we nieuws van andere universiteiten. Deze week onder meer: Chinese PhD’er is steeds vaker niet meer welkom op Nederlandse universiteiten en tentamen in Den Haag tijdens Dodenherdenking.

Uni’s weren vaker Chinese PhD’er

In Nederland zijn op dit moment tweeduizend PhD’ers uit China, verspreid over alle universiteiten. Maar de uni’s worden steeds terughoudender met het toelaten van beurspromovendi uit het Aziatische land. Dat meldt dagblad Trouw.

Zo neemt de TU Delft (242 bursalen) nog maar mondjesmaat promovendi aan met een CSC-beurs, de China Scholarship Council-beurs. Die wordt steeds meer gezien als een risico, omdat gevoelige informatie op deze maner bij het Chinese leger en wapenindustrie terecht komt. De PhD’ers moeten ook trouw aan de Communistische Partij zweren. Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf heeft een onderzoek aangekondigd.

Delft accepteert geen PhD-studenten meer met banden met de ‘Seven Sons’, een groep van zeven universiteiten die nauwe banden hebben met het Chinese leger. Ook de universiteit Maastricht (182 bursalen) doet dat en trok zelfs drie PhD-projecten terug, schrijft Trouw.

Ook Wageningen is terughoudender geworden met Chinese promovendi, terwijl Utrecht helemaal geen nieuwe banden meer aangaat met beurspromovendi met een CSC-beurs.

Utrecht verwijdert omstreden betoog over Oekraïne

De Universiteit Utrecht (UU) heeft een tekst verwijderd van haar site van hoogleraar conflictstudies Jolle Demmers. Dat deed de uni na een storm van kritiek op het artikel, waarin Demmers zich kritisch uitlaat over de koers van westerse landen in de oorlog in Oekraïne.

Dat meldt NRC. Demmers hield eind maart een lezing voor het Vlaams Vredesinstituut in Brussel. De tekst werd door de UU online gezet op de universitaire website.

Volgens critici is het een betoog dat de eenzijdigheid van de agressieoorlog ontkent en doorspekt is met ‘hardcore Russische desinformatie’. Zo beweert Demmers dat drie miljoen Oekraïners naar Rusland zijn gevlucht, waar critici erop wijzen dat het veelal om gedwongen evacuaties ging.

De UU wijzigde delen van de tekst (zoals passage over de drie miljoen gevluchte Oekraïners) maar besloot na aanhoudende kritiek uiteindelijk de hele tekst te verwijderen.

Tentamen tijdens Dodenherdenking

De Haagse Hogeschool heeft een tentamen verzet omdat dat was ingepland op donderdagavond tijdens Dodenherdenking. ‘Helaas heeft men bij het maken van de planning over het hoofd gezien dat 4 mei een bijzondere dag is’, vertelt de onderwijsinstelling tegen Omroep West.

Het ging om studenten van een deeltijdopleiding aan de IT-faculteit. De toets stond ingepland voor 4 mei tussen 18.00 uur en 20.00 uur, met een uitloop naar half 9. ‘Een toets maken én herdenken gaat niet samen. Daarom heeft de opleiding besloten om het tentamen te verplaatsen naar een latere datum.’

Abonneer
Laat het weten als er

De spelregels voor reageren: blijf on topic, geen herhalingen, geen URLs, geen haatspraak en beledigingen. / The rules for commenting: stay on topic, don't repeat yourself, no URLs, no hate speech or insults.

guest

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties